Aktuelno Zdravstvo

ДОКТОРКА ВЕРА МАРКОВИЋ О АЛЕРГИЈСКИМ ПРОБЛЕМИМА КОД ДЕЦЕ

Алергијски ринитис и астма су болести савременог света и епидемија 21. века. Од астме у свету болује 350 милиона становника, са тенденцијом повећања за још 150 милиона за наредних десет година. Трећина становништва Европе има алергијску кијавицу. Више од 80 одсто пацијената са астмом има алергијску кијавицу, а више од 40 одсто њих са кијавицом касније болује од астме. То значи да би требало истовремено лечити и једну и другу болест. Докторка Вера Марковић, педијатар – пулмолог каже да су најчешћи облик алергијског реаговања, нарочито у пролеће и лето, алергијске манифестације респираторне слузокоже са појавом болести алергијског ринитиса, алергијског коњуктивитиса и алергијске астме.

Почетком пролећа, а и током лета,  највећи број деце долази на преглед због алергијских реакција, које су све чешће у дечијем узрасту, каже др Вера Марковић. Алергија настаје као последица бурне реактивности имуног одговора на спољашње супстанце тј. алергене. Јавља се код деце која имају урођену склоност за овај тип реакције, што значи да то није „ослабљен имунитет“, што често чујемо од родитеља, напомиње др Марковић. Она каже, да се ради о посебној врсти одговора имунитета, која има за последицу појаву промена, које препознајемо као алергијске манифестације на различитим ткивима и органима. Најчешће су на кожи, респираторним путевима и дигестивним органима.

Цео текст и више о симптомима и томе како разликовати вирусну инфекцију од алергије прочитатје у данашњем издању „Чачанског гласа“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.