Kulturni vodič

ДОМ КУЛТУРЕ ЧАЧАК: „Оскаровци“, хит представе и квалитетни концерти

ДОМ КУЛТУРЕ ЧАЧАК

КВАЛИТЕТ, АКТУЕЛНОСТ И СОЛИДАРНОСТ
„Оскаровци“, хит представе и квалитетни концерти

Старији филмофили у Чачку памте време, када су одмах након ФЕСТ-а, у град на Морави стизали најбољи филмови са фестивала, који је приказивао оно најбоље из света. И нови биоскопски хитови су одмах након Београда били на репертоару чачанских биоскопа. Онда је дошло неко друго време и све се променило, али то је друга прича.

Захваљујући Филмском програму Дома културе, публика у Чачку, поново је у прилици да види актуелна филмска остварења, готово истовремено са Београдом. Публика ће овог викенда моћи да погледа два филма који су приказани и на недавно завршеном ФЕСТ-у, а у међувремену су добили и награду „Оскар“. На репертоару је и актуелан руски филмски хит „Лед“ са нашим Милошем Биковићем и нека друга актуелна остварења.

У петак, 9. марта, у 20:30, у великој сали, приказује се одличан филм Мартина Мекдоне „Три билборда испред Ебинга у Мисурију“, добитник „Оскара“ за најбољу женску улогу (Френсис Мекорманд) и за епизодну мушку улогу (Сем Роквел).

У недељу 11. марта, у 20:30, у великој сали се приказује „Облик воде“, Гиљерма де Тора, добитник 4 „Оскара“, између осталог и за режију.
Филм „Лед“, Олега Трофима, о младој клизачици Нађи (Агаја Тарасова) и Саши хокејашу (Милош Биковић), приказује се у петак и недељу од 18 часова, а у суботу од 20:30.
На репертору су и филмови за најмлађе „Пчелица Маја“, од петка до недеље, у 16 часова, као и хит, 3 Д филм „ЦРНИ ПАНТЕР“, у суботу од 18 часова.

За неке квалитетне програме улаз је слободан и Дом културе показује солидарност и пуно разумевање за гледаоце који имају културне потребе, али немају довољно новца. Наравно и ови програми су високо квалитетни и намењени су свим циљним групама, али за њих је улаз слободан и то је дар Дома културе и локалне самоуправе својим суграђанима. Публика ће у малој сали Дома културе у понедељак, 12. марта, у 20 часова, имати прилику да види позоришну представу „Слуге јавног интереса“, продукција Одбора за културу Студентског парламента Правног факултета у Београду. Улаз је слободан.
Од уторка, 13. марта до петка 16. марта, у малој сали Дома културе, од 20 часова, приказиваће се, у оквиру Француског филмског каравана, филмови овенчани наградом „Цезар“ – најбоље из француске продукције. И за овај програм је улаз слободан. Крајем месеца, један сјајан бесплатан концерт ансамбла за рану музику „VIS ANTIQUA“ из Београда. На репертоару су дела средњег века, романтизма и барока, понедељак, 26. март, у 20 часова.

Квалитетан драмски програм је некад био заштитни знак Дома културе. По избору представа, њиховом квалитету, али и актуелности, чини се да ће чачанска позоришна публика уживати у одличним представама у марту, али и наредних месеци. У четвртак, 15. марта, у 20 часова, на репертоару је једна од, по мишљењу критичара, најбољих представа у прошлој сезони „Црна кутија“, Београдског драмског позоришта. Текст Ане Ђорђевић, режија Андреј Носов, а играју: Наташа Марковић, Љубинка Кларић, Иван Зарић, Петар Бенчина и други.
У четвртак, 22. марта, у 20 часова долази Југословенско драмско позориште са представом „Тако је (ако вам се тако чини)“, по тексту нобеловца Луђија Пирандела и у режији једног од најбољих редитеља региона Јагоша Марковића. Играју све саме глумачке величине: Сека Саблић, Предраг Ејдус, Ирфан Менсур, Ненад Јездић, Бранислав Лечић, Рада Ђуричин и други. У априлу нас очекује хит представа „Звездара театра“, „Корешподенција“, по тексту Борислава Пекића и у режији Горчина Стојановића, са одличном глумачком поделом: Аница Добра, Славко Штимац, Бане Видаковић, Бранислав Лечић и други. „Корешподенцију“ је некада са великим успехом играо „Атеље 212“, са славним Батом Стојковићем и Миром Бањац на челу и фантастичним ансамблом.
Чачанску публику очекује сусрет и са славним Радетом Шербеџијом, преговори се у току, а датум концерта зависи од слободних термина великог глумца и певача.

Било је и раније филмова, позоришних представа и других садржаја у Дому културе, наравно, али нов је приступ и инсистирање на квалитету, актуелности, али и садржајима за што ширу публику. Води се рачуна да своје културне потебе могу задовољити и они „тањег буђелара“, атаквих је нажалост све више, а поред филмских, позоришних, концертних дешавања, ту су и квалитетне изложбе, предавања, књижевне вечери и други садржаји за које је улаз слободан.

Душан Даријевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.