Kultura

EKSPRESIJA KREATIVNOG GESTA

IZLOŽBA DUŠICE PEJIĆ U LIKOVNOM SALONU

 

 

– Slike Dušice Pejić oslobođene su svake figurativnosti. Kod nje su izraženi pikturalni elementi, širokog zamaha, temperamenta, snažne energije i ekspresije. Ona svoja dela stvara širokim potezom i snažnim zamahom, aplicira i druge materijale, a osim boje, tu se pojavljuje i reljef koji slikama daje likovni kvalitet… Za nju se može reći da je slikar “čiste” apstrakcije – rekla je pored ostalog Vesna Petrović, urednica Likovnog programa Doma kulture otvarajući nedavno 19. samostalnu izložbu beogradske umetnice Dušice Pejić.

Posetioci Likovog salona ovog puta mogli su videti apstraktne slike velikog formata, što jeste specifičnost umetničkog stvaralaštva Dušice Pejić, u čijem školovanju se prepliću grafički dizajn i slikarstvo, koje je studirala i master studije završila na akademijama u Novom Sadu i Beogradu.

IZLOZBA DUSICA PEJIC 3

-Ono što ja negde odrađujem je tekst rukopisa, to je moja interpretacija, a sam rukopis je zapravo impuls svakog od nas, prosto, neka moja ekspresija. Taj gest zahteva veliki format. Inspiracija su zapisi, rukopisi, ali ne u semantičkom smislu, već više kao forma, kao estetski element. Jako je korisno da ljudi koji se bave umetnošću imaju iskustvo u različitim medijima – kaže autorka.

Shodno tome, Dušica Pejić nam u razgovoru napominje da često sarađuje i sa kreatorkom Katarinom Puzić i to joj je to dragoceno iskustvo, pošto rade kolekciju sa printovima njenih slika. Uskoro će raditi i scenografiju za jednu koreodramu, što je dodatno obogaćuje.

– Nazivi izloženih slika se odnose na neku vrstu energije, koja ulazi ili izlazi. Za mene je to što se nalazi na njima jedan vrlo kontrolisani haos, zapravo, to jeste velika energija, a pošto mene jako inspirišu i ti kontrasti, oni su izraženi i u materijalu, i u potezu. To su moji građevinski radovi, od suptilnih do grubljih, razlikuju se nanosi, od lazurnih do jako debelih, od bezbojih do crvenih i crnih, koje me uzbuđuju i inspirišu. Izložba nema naziv, ali bi neka radna verzija mogla biti “Ekspresija kretivnog kretanja gesta”, kako je to definisao jedan moj kolega – rekla je umetnica.

Z. L. S.

Ostavite odgovor