Kultura

ЕКСПРЕСИЈА КРЕАТИВНОГ ГЕСТА

ИЗЛОЖБА ДУШИЦЕ ПЕЈИЋ У ЛИКОВНОМ САЛОНУ

 

 

– Слике Душице Пејић ослобођене су сваке фигуративности. Код ње су изражени пиктурални елементи, широког замаха, темперамента, снажне енергије и експресије. Она своја дела ствара широким потезом и снажним замахом, аплицира и друге материјале, а осим боје, ту се појављује и рељеф који сликама даје ликовни квалитет… За њу се може рећи да је сликар “чисте” апстракције – рекла је поред осталог Весна Петровић, уредница Ликовног програма Дома културе отварајући недавно 19. самосталну изложбу београдске уметнице Душице Пејић.

Посетиоци Ликовог салона овог пута могли су видети апстрактне слике великог формата, што јесте специфичност уметничког стваралаштва Душице Пејић, у чијем школовању се преплићу графички дизајн и сликарство, које је студирала и мастер студије завршила на академијама у Новом Саду и Београду.

IZLOZBA DUSICA PEJIC 3

-Оно што ја негде одрађујем је текст рукописа, то је моја интерпретација, а сам рукопис је заправо импулс сваког од нас, просто, нека моја експресија. Тај гест захтева велики формат. Инспирација су записи, рукописи, али не у семантичком смислу, већ више као форма, као естетски елемент. Јако је корисно да људи који се баве уметношћу имају искуство у различитим медијима – каже ауторка.

Сходно томе, Душица Пејић нам у разговору напомиње да често сарађује и са креаторком Катарином Пузић и то јој је то драгоцено искуство, пошто раде колекцију са принтовима њених слика. Ускоро ће радити и сценографију за једну кореодраму, што је додатно обогаћује.

– Називи изложених слика се односе на неку врсту енергије, која улази или излази. За мене је то што се налази на њима један врло контролисани хаос, заправо, то јесте велика енергија, а пошто мене јако инспиришу и ти контрасти, они су изражени и у материјалу, и у потезу. То су моји грађевински радови, од суптилних до грубљих, разликују се наноси, од лазурних до јако дебелих, од безбојих до црвених и црних, које ме узбуђују и инспиришу. Изложба нема назив, али би нека радна верзија могла бити “Експресија кретивног кретања геста”, како је то дефинисао један мој колега – рекла је уметница.

З. Л. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.