Kultura

ЖИВА КЊИГА ЈЕЛЕНЕ ЋУСЛОВИЋ

ЖИВА КЊИГА ЈЕЛЕНЕ ЋУСЛОВИЋ

ТРИ СНА ЗА БУДНЕ

Поводом промоције књиге „Снови за будне“, Јелене Ћусовић, у „ФАБРИКАФЕ-у“ (субота, 10. март), уз дружење са јунацима њених прича, које су представили ауторка и њени гости, читајући старе и нове приче и разговарајући о њима.
Приче читали, говорили о њима, маштали, свирали и певали Јелена, Данијел, Владе, Цеца и Жећа

Својим првим јавним наступом, у фебруару прошле године, на промицији збирке прича „Бесани“, Горана Стојичића, у улози преводиоца (испоставиће се временом веома успешне и утицајне књиге), представљајући се, Јелена Ћусловић је наговестила да се ради о једној потпуно оригиналној појави у нашој књижевности. Својом памећу, топлином, оригиналним књижевним изразом и живим, згуснутим језиком, попут смоле, који без пардона улази у крвоток, нерве и мали мозак, својом посебношћу, дубином, стварајући јунаке својих прича, људе од крви и меса, препознатљиве и блиске, толико да се без њих и нових прича више не може.

Приче су протеклих месеци потпуно заживеле међу Јелениним пријатељима и читаоцима на феjсбуку, који и директно утичу на пуну креацију Јелениних прича својим коментарима и тај виртуелни свет, за који смо навикли да буде испуњен тривијалностима и баналношћу, претварају у авантуру, захваљујући Јелени и њеним јунацима, Олги, Душану, Стојану и осталима. Пуни истинске доброте, нежности, памети и маште, они блуде у сновима за будне, претварајући и нас, Јеленине читаоце, у истински боље људе, који се осећају важним, тако што могу да утичу и на ток и судбину њених јунака, својим коментарима.

Ова жива, интерактивна прича, променила је и Јелену, ту необичну, посебну жену, која воли живот, уноси топлину, мир, али и узбуђење у додиру са светом маште и снова. Њу није брига за критичаре, њени критичари и уводничари су њени пријатељи и читаоци са фејсбука и из живота.

Попут анђела, на промоцијама, емоцијом и гласом, простор, испуњавају музичари од духа и стила, а један мали чаробњак, својом изузетном моћи, претвара Јеленине речи, реченице и приче у уметничке слике и скулптуре, живе, јасне и страсне, попут Јеленине ЖИВЕ КЊИГЕ, каква је „Снови за будне“, али и оне наредне и оне којe ће после ње доћи и тако до у недоглед, док се не стопимо у једно са списатељицом, њеним јунацима, пријатељима, читаоцима, негде далеко и дубоко у вечности.

Душан Даријевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.