Aktuelno Privreda

ЗА НОВЕ ИДЕЈЕ СА ТРЖИШНИМ ПОТЕНЦИЈАЛОМ

У ЧАЧКУ ПРЕДСТАВЉЕНИ ПРОГРАМИ ДРЖАВНЕ ПОДРШКЕ ТЕХНОЛОШКИМ ИНОВАЦИЈАМА

Државни Фонд за иновациону делатност објавио је почетком априла јавни позив за два програма подршке технолошким иновацијама – Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација. Поводом тога у Чачку су данас,  са својим сарадницима боравили Саша Лазовић, помоћник министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност. После разговора са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем, они су у препуној сали Скупштине града ове програме и услове за подношење пријава представили привредницима из нашег округа.

– Расподела људских потенцијала је у свакој држави иста. Посао нашег Министарства и Владе је да обезбеди да идеје које долазе од паметних људи дођу до тржишта и да њихове иновације буду корисне свима. Чачак има добру традицију предузетништва и сигуран сам да ће компаније и фирме из овог града бити успешне у овом јавном позиву и да ће Србија и порески обвезници имати конкретне добити од оног што буде пласирано на тржиште кроз иновације – рекао је Лазовић.

Укупан буџет за ова два програма у 2018. години је 400 милиона динара. Циљ је да се кроз програме обезбеди директна финансијска помоћ предузећима за развој иновативних идеја. Директор Фонда Иван Ракоњац, објаснио је да је програм раног развоја намењен startup компанијама, које могу да добију до 80.000 евра. Микро, мала и средња предузећа кроз други програм могу искористити до 300.000 евра, а у оба случаја реч је о бесповратним средставима.

– Заједничко за оба програма је да оригиналне идеје морају имати тржишни потенцијал, односно да се кроз пројекте мора развити одређени производ, технологија или услуга, који ће касније бити препознати на тржишту – рекао је Ракоњац и прецизирао да је јавни позив отворен до 1. јуна и да ће све пријаве, које се достављају путем портала Фонда, проћи кроз међународну евалуацију, коју раде независни стручњаци.

Заменица градоначелника Чачка Милица Дачић истакла је да је улога Града да буде посредник између Фонда и предузетника са новим идејама, а да се то успешно остварује кроз Научно-технолошки парк, чији је оснивач делом и Град Чачак.

– Фонд је препознао Чачак као једну од ретких локалних самоуправа у унутрашњости Србије, који може да пружи допринос и на пољу технолошких иновација – рекла је Дачић.

Како је истакнуто на представљању програма, прошле године, након вишегодишње паузе, Фонд је наставио са реализацијом програма подршке технолошким иновацијама и за њих је владало велико интересовање. Резултат јавног позива је подршка за 25 иновативних пројеката у укупном износу 2,45 милиона евра, а предузећа финансирана у претходном периоду данас запошљавају више од 480 углавном високовалификованих радника. Њихови приходи су порасли за више од 160 одсто, док им је извоз порастао више од девет пута. Од 2017. године програми се финансирају из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и  технолошког развоја, кроз „Пројекат за унапређење конкурентности и запошњавања“, а на основу споразума о зајму са Светском банком.

Сви детаљи о програмима и условима, заинтересовани могу погледати на интернет презетнацији Фонда – www.inovacionifond.rs.

В. Т.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.