Kultura

ЗБОГОМ ЧИКА РАШО

18033943_1405401139522128_8037122124660991157_nЗБОГОМ ЧИКА РАШО
Колектив издавачке куће „Пчелица“ опрашта се од свог аутора Раше Попова

Само пре месечак дана смо делили радост са чика Рашом због новоустановљене награде „Душко Радовић“, коју је као први лауреат добио на Новосадском салону књига за роман за децу „Овчарско-кабларска бајка“, који је посветио управо свом издавачу, „Пчелици“, а овог хладног, кишног дана тугујемо, јер нас је напустио у времену када траје најокрутнија борба за опстанак књиге, а највећи и најхрабрији борци за књигу и знање су нам најпотребнији.

Управо ових дана смо желели да се чујемо са чика Рашом и да га приупитамо какво ново изненађење нам спрема за јесењи Београдски сајам књига. Да ли су то неке нове приче из родног Мокрина, или нека нова бајка о вилама и патуљцима. Нисмо желели да верујемо да и чаробњаци речи одлазе са овог света и нестварно нам је да је он отишао. Ма колико му брада сијала сребрним сјајем, прерано нас је напустио, јер је он до краја био једно велико дете са чистом, неисквареном душом и искреном жељом да и даље сазнаје и ствара.

Не желимо у овој опроштајној поруци писати о делима која је оставио иза себе, јер постоје многе биографије о њему, али ћемо га путем књига које је стварао сачувати као најлепши украс и нашег, а и детињства нових генерација деце које ће доћи.

Нека бар ових дана у свим вестима, на насловним странама новина и портала, уместо фотографија политичара и ријалити звезда видимо фотографију једног чике са шеширом, да бар на тренутак помислимо да је стварност другачија, да се цене праве вредности. Можда нам свима тај радознали, занесени поглед испод округлих наочара пробуди наду да све може бити другачије, да само живљењем једног тако честитог и испуњеног стваралачког живота можемо оставити истински траг иза себе.

Збогом Чика Рашо,
Воле те твоје пчелице!

У име колектива ИК „Пчелица“
Горан Марковић, директор

Оставите одговор