Aktuelno Reportaža

ЗДРАВИ, ШТЕДЉИВИ ДОМОВИ ИЗ МРЧАЈЕВАЦА У ЕВРОПУ

ФИРМА „Е-КУЋА“ ИЗВОЗИ СКОРО ЦЕЛОКУПНУ ПРОИЗВОДЊУ

Богдан Пејић

Када смо пре 13 година писали о породичној фирми „Економична еколошка е-кућа“, која тек што је основана у Чачку, радници у производном погону су приводили крају радове на кућама, првим потпуно еколошким, које су произведене у југоисточној Европи. Елементи за четири куће, по најсавремнијем систему суве градње, према технологији немачког „Lechner hausa“, отпутовали су тада на далеки Исланд, где су убрзо монтирани. Овај посао отворио им је врата према свету. Недавно се власник фирме Богдан Пејић (рођени Београђанин, који је женидбом „постао“ Чачанин, а послом Мрчајевчанин), вратио из Шведске, где је са својим радницима монтирао једну велику лабораторију за селектовање отпада, направљену по истим еколошким принципима. У међувремену, куће произведене у погону у Мрчајевцима, почеле су да „настањују“ Италију, Швајцарску, Француску, Норвешку, Немачку, Словенију… Тек неколико их је и у Србији.

… Потврђујући да потражња ових кућа расте у целој Европи, на чијем тржишту послују озбиљни произвођачи, наш саговорник наводи да се у Европској унији веома много пажње посвећује еко стандардима. Многе државе субвенционишу градњу оваквих објеката, како би сачували природне ресурсе. „Е-кућа“ је потпуно конкурентна по квалитету, дрво и сировине су из увоза, тако да је цена оно што купце опредељује за фирму из Србије…

Да започну производњу еколошких кућа у Србији, дошли су на идеју супруга Јелена и њен отац Слободан Павловић, грађевински инжењер. Њихов рођак је годинама радио у једној немачкој компанији која производи монтажне куће, тако да се сасвим природно наметнуло: „Зашто не и у Србији?!“ Желели су да то буду производи за Србију, али због наше слабе платежне моћи, усмерили су се на инострано тржиште.

– Волели бисмо да више радимо за српско тржиште, али још увек су то ретки купци, па се пријатно изненадимо када нам се неко обрати. Код нас још влада мишљење да су куће од дрвета „сиротињске“, а баш насупрот – то су квалитетне куће са 40 година гаранције. Мора још много да се говори и о значају уштеде енергије, јер се мора размишљати о очувању природних ресурса – каже Богдан…

Осим што су еколошки, ови објекти су без влаге и веома штедљиви. Зидови дужине до 13 метара су од здравих, природних материјала, са веома квалитетном термоизолацијом, тако да мењају више од 1,2 метра пуне цигле, па се често каже да га можете грејати „својим телом“.

– За кућу од 130 квадрата, коју смо урадили прошлог лета у Чачку, рачун за грејање у јануару је био око 3.000 динара – наводи Пејић само једну од предности.

Због добре изолације, лети влада „дебела хладовина“. Дрво за градњу објеката „Е-куће“ је из Немачке и Аустрије, са сертификатима ЕУ. За кућу са зидовима, подом и кровом са изолацијом, у зависности од опремљености и жеље купаца, цена је 420-600 евра по квадрату, по принципу кључ у руке. За монтажу објекта од око 200 квадрата, односно да се „стави под кров“ довољно је пар дана, а у иностранству то ради неколико радника из Србије, након којих стижу остали мајстори. За потпун завршетак уговорених обавеза потребно је од 60 до 90 дана.

До сада је израђено око 150 веома различитих објеката, површине од 150 до око 800 квадрата. Најмања е-кућа има 16 квадратних метара, за коју су прошле године добили прву награду на Сајму грађевинарства. За куће те величине у Европи нису потребне грађевинске дозволе и углавном се користе за викеднице на мору и планинама. Највећа кућа је у Венецији, има око 800 квадрата.

Нови изазов: Е-зграда у Немачкој

…Већ током овог месеца за клијента у Франкфурту уговорена је изградња прве дрвене зграде од 800 квадрата (16 станова), што ће, наводи Пејић, опет бити ново искуство. Жеља му је да у Србији направе еколошки вртић и школу, пре свега због здравља деце, али и знатно мањих трошкова за енергију. У Европи је све више оваквих објеката. Према речима Пејића, цене за зидану градњу и „е-израду“ су веома сличне… Иако о свим предностима причају „на сав глас“, још нема интересовања, али се надају да ће и овај план реализовати.

Иако наш саговорник није желео да говори о томе, треба рећи да се фирма „Е-кућа“ бави и хуманитарним радом, помогла је многима и донирала неколико кућа у Србији.

В. Тртовић

Целу репортажу прочитајте у новом броју „Чачанског гласа“

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.