Aktuelno Društvo

ЗДРУЖЕНА ПОКАЗНА ВЕЖБА “ОВЧАР БАЊА 2018”

СВИ КАО ЈЕДАН У АКЦИЈИ СПАСАВАЊА

Градски штаб за ванредне ситуације Чачка организовао је данас Здружену методску показну вежбу “Овчар Бања 2018”. Овогодишњу вежбу је за око 40 минута извело 55 припадника разних републичких и градских служби, организација и институција – Цивилне заштите, полиције, Хитне помоћи, ватрогасне јединице, рониоци, припадници Клуба “Армадиљо”, радници “Србија шума”, ТОЧ-а, Удружења ветерана 63. падобранске бригаде, планинарског друштва… Брзину, координисан рад, спретност и успешност показали су у три замишљене ситуације – спасавање људи из речног тока и из слупаног возила, са неприступачног терена и гашење пожара услед прекида електронапајања, уз опасност да се ватра прошири на шуму.

Командант вежбе Мирослав Вукосављевић, члан Градског већа задужен за безбедност и заменик команданта ГШ за ванредне ситуације, објаснио је да је циљ превентивних активности, у коју спада и изведена вежба, провера тимског рада ГШ и спремности за спасавање и пружање помоћи угроженим лицима и спасавање материјалних добара и животне средине.

 

Вукосављевић је нагласио да је су јединице Цивилне заштите Чачка прошле и ове године опремљене са 30 комплета униформи, као и то да ће ватрогасно-спасилачка јединица ускоро добити 40 млазница са резервним деловима, што је посебно значајно, будући да наступају врели дани, када је много већа опасност од пожара. Из градског буџета је за ове намене издвојено ове године три милиона динара.

Драгиша Броћић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Чачку, сматра да је овогодишња вежба добра прилика да се усаврши координисан рад свих оних који учествују у систему заштите и спасавања. Вежба је одржана на обали старог тока Мораве, испод моста у Овчар Бањи.

– Наше подручје, посебно овај део Србије, често је на удару разних  елементарних непогода – суша, пожара на отвореном простору, поплава, великих снежних падавина, а велики је број излетника и туриста у овом крају… Зато је веома значајно што смо вежбу организовали баш на овом терену – рекао је Броћић.

Братислав Зечевић, начелник ГШ за ванредне ситуације, навео је да се ради о комплексној вежби, у којој се огледа сав значај система Цивилне заштите. Како је рекао, тренутно у ЦЗ Чачка има 200 припадника и већина је прошла обуке. Он је поново позвао све заинтересоване да се пријаве и укључе у активности Цивилне заштите.

Осим припадника Војске Србије, МУП-а, Полицијске управе Чачка, бројних јавних предузећа, вежбу су пратили и представници свих  локалних самоуправа Моравичког округа, Краљева, Крагујевца, мештани Овчар Бање, чачански средњошколци…

В. Т.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.