Aktuelno Društvo

„ЗЕЛЕНА“ ЕКОНОМИЈА – ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ

У ЧАЧКУ ОДРЖАН САСТАНАК СА ДРЖАВНИМ СЕКРЕТАРОМ ЗА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

Животна средина у 21. веку није само трошак и улагање, јер „зелена“ економија представља велики потенцијал. Еколошких проблема има много и углавном су слични за све локалне самоуправе. Ресорно Министарство ће у наредном периоду настојати да што више улаже како би се почело решавање неких од ових проблема, а што је важно у преговорима о приступању Србије Европској унији. Ово је порука Ивана Карића, државног секретара у Министарству заштите животне средине, који је данас посетио Чачак. Он је са представницима локалних самоуправа Моравичког округа разговарао о актуелним проблемима из области екологије на овом подручју.

Карић је нагласио да је животна средина једна од приоритених тема за Владу Србије и да је нова еколошка администрација покренула низ разговора са локалним самоуправама, још од октобра када је организован један велики састанак у „Сава центру“.

– Желимо да ослушнемо који су то проблеми локалних самоуправа и да покушамо заједно да их дефинишемо. Град Чачак је, што се тиче докумената, на веома високом месту и мислим да можемо да пронађемо начине да у 2018. години неке пројекте приведемо крају, као и да припремимо неке за наредну годину. Са градоначелником Чачка сам разговарао о пројектима са којима бисмо могли да конкуришемо преко ИПА фондова – навео је Карић, који сматра да у локалним самоуправама постоје капацитети за решавање проблема отпадних вода и чврстог комуналног отпада.

Он је рекао да Влада Србије прелиминарну преговарачку позицију планира да преда јуну, а да поглавље 27, везано за екологију и заштиту животне средине, буде отворено у септембру или октобру ове године.

В. Т.

Цео текст прочитајте у наредном броју Чачанског гласа

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.