Aktuelno Zdravstvo

Значај скрининг програма за превенцију карцинома дојке

Завод ѕа јавно здравље Чачак обележио је март Месец борбе против карцинома на конференцији за медије, одржаној јуче, на којој су поред лекара из ЗЗЈЗ учествовали и доктори из Дома здравља и Болнице, а који су превасходно говорили о значају скрининг програма за превенцију рака дојке.
Иако су на врху лествице по броју оболелих канцер плућа и дебелог црева, лекари су истакли важност скрининг прегледа за рак дојке, који се спроводи у Чачку од марта 2015. године. Позивним писмом се све суграсђанке од 50 до 69 година позивају на преглед код изабраног гинеколога. До сада је, према речима лекара, позвано 5.900 жена, одазвало се само 2.600. Баш из овог тразлога, стручњаци апелују на женску популацију да чува здравље и води рачуна о превенцији.


Докторка Снежана Ћојбашић, гинеколог, истакла је да су веома битни самопрегледи дојке и навела симтоме, које када препознају, требало би да се обрате лекару.
– Тврда, често безболна места, која су фиксирана, или увучене брадавице у последње време, појава исцедка на дојци из брадавице… То су неки од симтома због којих жене треба да дођу код гинеколога – рекла да др Ћојбашић.
У виду превенције, савет лекара радиолога је да све жене након тридесете године редовно посечују хирурга и, уколико је потребно, ураде ултразвучни преглед дојке. Преглед мамографом предвиђен је за жене преко 50 година, који би требало радити на сваке две године.
Начелница Радиологије чачанске Болнице др Биљана Вучетић истиче да је најбитније доћи док је болест још у почетној фази.
– Када се напипа промена која је веома мала, до једног центиметра, тада је лакше радити и пацијенткиња сигурно има бољу прогноѕу болести. Промене од два и више центиметаљра су дијагностички лакше, али терапијски много теже и неиѕвесније за жену, поготово што ми при основном прегледу, прегледамо дојке, пазушне јаме, регионалне лимфне жлезде и врло често нађемо и удаљену болест – рекла је др Вучетић.

Оставите одговор