Aktuelno Društvo

ЗНАЊА СА КОЈИМА СЕ БРЖЕ СТИЖЕ ДО ПОСЛА

У ОБРАЗОВНОМ ЦЕНТРУ „СВЕТИ САВА“ УСПЕШНО ЗАВРШЕНА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКА ИНФОРМАТИЧКА ОБУКА

Од 24 полазника који су недавно у Образовном центру „Свети Сава“ успешно завршили специјалистичку информатичку обуку, скоро трећина је већ добила посао. У овој установи јуче су свечано подељене дипломе, уз  присуство представника Националне службе за запошљавање, која је финансирала обуку, као и послодаваца који су омогућили праксу у својим компанијама. Неки од њих су пружили и шансу новим ИТ стручњацима да примене своја знања Front and web програмера. Скоро половина оних који су завршили обуку су жене, а највећи број су веома млади људи.

Катарина Крстић, директорка ОЦ „Свети Сава“, подсетила је да је реч о шестомесечној обуци, која је обухватила четири месеца предавања (400 школских часова) у установи и два месеца праксе (од четири до осам часова дневно) у разним компанијама. Ову врсту програма, нагласила је она, диктира време информационих технологија, јер је данас неминовно присуство компанија на интернету.

– Предузетници се све више окрећу дигиталном маркетингу, друштвеним мрежама, настојећи да дођу до што већег броја клијената… А да би то све добро функционисало, потребни су обучени и квалитетни стручњаци за интернет маркетинг и израду веб сајтова. Чачак је препознат као центар програмирања и тренутно је трећи град у Србији по броју фирми које раде овај посао, као и оних који траже и запошљавају ИТ стручњаке. Важно је да су у НСЗ, са којом имамо 18 година успешну сарадњу, увидели овај потенцијал и надам се да ће се овакве обуке наставити – рекла је Крстић и нагласила да је седам полазника почело да ради, а неки су већ потписали и уговоре.

 

Један од најуспешнијих био је двадесетчетворогодишњи Никола Николић, који је похвалио идеју и саме предаваче, јер сматра да је успео доста тога да научи. Овај, по основном занимању кувар, желео је да се опроба у другим водама, а да је „себе пронашао“ у новој области говори и податак да је један од оних који је одмах добио посао у компанији „Успон“.

– Исплатили су се и време и труд, које сам уложио. Имао сам нека основна знања, јер сам се бавио програмирањем, али веома сам задовољан стеченим знањем. Предавачи су били одлични и мислим да су заслужили десетке – оценио је овај Краљевчанин.

Ана Дојчиловић, начелница Одељења за посредовање и запошљавање у чачанској Филијали НСЗ, навела је да је ово завршетак првог циклуса специјалистичке информатичке обуке која је започета прошле године. Новина је да су на конкурсе за ове обуке могли да се јаве и незапослени из других градова, тако да су у Чачку на обуци били и Крагујевчани, Ужичани, Краљевчани, Милановчани…

– За укључивање у ову обуку улазна квалификација била је најмање завршена средња школа, а полазници су морали да имају и одређени степен знања енглеског језика, као и предиспозиције за рад на одређеним пословима – рекла је Дојчиловић, која је најавила и други циклус специјалистичких обука, о чему ће незапослени бити благовремено обавештени.

Иначе, од 750 селектованих на обуку за Front and web програмера кренуло је 25 полазника (десет из Чачка и 15 из других градова), а само један је одустао из здравствених разлога. Уз то, око 770 незапослених било је укључено у 19 обука НСЗ, које су реализоване у десет филијала у Србији. На нивоу Филијале у Чачку, завршава се и друга специјалистичка обука за 25 полазника – за JAVA програмирање.

В. Т.

Фото: Петар Акшамовић

 

Опширније можете прочитати у новом броју „Чачанског гласа“, који излази у петак, 29. марта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.