Kultura

ИЗЛОЖБА ИВАНЕ КНЕЖЕВИЋ У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА

ПОСТАВКА “КРОЗ ПРЕЛОМ” ЗРАЧИ ОПТИМИЗМОМ

Пише: Зорица Лешовић Станојевић

Од 22. јуна до 10. јула, у Центру за културу Гроцка, постављена је изложба “Кроз прелом”, чачанске уметнице Иване Кнежевић. Изложбу је за каталог поставке приказала историчар уметности Делфина Рајић, музејски саветник, наводећи да су њена специфична ликовна остварења плод особеног унутрашњег императива, који превазилази уобичајене, конвенционалне оквире. Изложене слике рађене су у комбинованој техници на медијапану, стаклу и шпер плочи, а са апликацијама жице, метала, и других материјала добијају трећу димензију.

-Најбитнија одредница њених уметничких креација је сопствени систем симбола свеопштег постојања. У жељи да себе потпуно изрази, заокупљена је низом унутрашњих питања и одговора, интимним знаковима и порукама. Она тражи дубље разумевање света кроз избор тема, знајући да уметност може да се оствари само и колико стварајући илузију и сама остане илузија – наводи Делфина Рајић.

Поставка, која је недавно била представљена и чачанској публици у Ликовном салону Дома културе зрачи снажним и смелим оптимизмом ауторкине личности, кроз смела и раскошна колористичка решења, сусрет реалног и иреалног. Доминира отвореност ауторке према природи, пејзажу, а у њему централно место заузимају мотиви стабла, дрво, које ликовно уздиже на ниво симбола. Посебну експресивност овим сликама дају необичне вибрације јаких боја, оштар потез четкицом, жива и наглашена линија филигранских детаља.

Ивана Кнежевић је рођена у Чачку 1983. године, завршила је Средњу уметничку школу, смер графичар дизајна и дипломирала дизајн ентеријера на Уметничком факултету у Нишу. Излагала је на шест самосталних и више групних изложби. Медијуми у којима се изражава су различити. Сфере њеног интересовања су широке, крећу се од класичног сликарства до модерног израза, зидног сликарства, осликавања стакла до редизајнирања употребних предмета. Бави се и педагошким радом на пољу дечје ликовне едукације у Чачку.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.