Aktuelno Kultura

Изложба „Макраме уметност везивања чворова“

У петак 4.5.2018. год у 19 сати, у Галерији Народног музеја Чачак биће отворена изложба „Макраме уметност везивања чворова“ аутора дизајнера Владимира Радуловића.

Техника везивања чворова или макраме је једна од најстаријих техника ручног рада. Шпанска реч мацрамé потиче од арапске миграмах што значи „украсне ресе“ или „извезени вео“. Након маварских освајања уметност је пренета у Шпанију, а затим се обичај да се испреплетено чворичају конопци различитих дужина и дебљина да би се добили сплетови и дезени донекле слични онима са чипака (иако грубљи – често подједнако допадљиви), проширио и у Европи.
Овом техником можете направити пуно интересантних и корисних ствари од накита, торби,појасева, прекривача, завеса, држача за саксије до зидних украса…Наруквице пријатељства које се размењују међу тинејџерима и ученицима су направљене овом техником. Ова вештина је била распрострањена међу британским и америчким морнарима који су, у часовима доколице, своју умешност у прављену чворова користили за израду низа корисних предмета. Материјали који се обично користе за чворичање су: кожа, конопља, вуна и разна друга предива, памучни канапи. Накит је често направљен у комбинацији чворова и разних перли (стаклених, дрвених, итд), привезака или шкољки.
Постоје људи који су створени од уметности и за уметност. Људи који умеју да препознају лепоту, да трагају за израдом макрамеа. Господин Владимир Радуловић,дизајнер у пензији, дотакао је радом Асирију, Египат, Грчку, Инке, Европу средњег века а онда се као човек од традиције бави преплетима Моравске школе, Лазарице, Каленића, Љубостиње, Наупаре те израдом Симониде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.