Kulturni vodič

Изложба „Светомир Настасијевић: заборављени неимар балканске музике“

Изложба „Светомир Настасијевић: заборављени неимар балканске музике“ у Народном музеју Чачак

У четвртак, 21. фебруара, у 12 сати у Народном музеју у Чачку, Музеј рудничко-таковског краја отвориће изложбу „Светомир Настасијевић: неимар балканске музике“ а уједно ћемо представити наше издање „Пут у музику“, приређивача Тање Гачић.
Изложбом „Светомир Настасијевић: заборављени неимар балканске музике“ Музеј рудничко-таковског краја обележио је 115 година од рођења уметника.

Изложба је уједно и прилика да се не само стручној, већ и широј јавности представи његова занимљива и сложена уметничка личност у којој су обједињене улоге архитекте, композитора, музичког критичара, педагога, теоретичара и виолинисте.
Прво јавно извођење Светомирових композиција било је 29. маја 1929. у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ на коме је наступило неколико веома значајних имена из света музике-оперски певачи и солисти Народног позоришта у Београду Зденко Книтл и Рудолф Ертл, гудачки трио Слатин и диригент Лавро Матачић. Обзиром да су тадашње познате личности, захваљујући свом реномеу и положају могли одбити сарадњу са Светомиром Настасијевићем, говори нам о томе да је његова музика већ на самом почетку поседовала изузетне квалитете. У прилог овој тврдњи иде и податак да је Радио Београд током 1932. године почео да емитује циклус посвећен значајним југословенским композиторима од краја ХIX века до почетка 30-их година ХХ века и да су поред дела Станислава Биничког, Стевана Мокрањца, Миленка Пауновића, представљене и композиције Светомира Настасијевића.
Једно од Светомирових најбољих дела опера „Међулушко благо“ није никада изведена, иако је предата на извођење Народном позоришту чак три пута (1927, 1932, 1937), али је сваки пут одбијена из непознатих разлога. Друго светско дело, опера „Ђурађ Бранковић“ имала је своју премијеру 12. Јуна 1940. И доживела велики успех. Како је и ово дело Светомир радио у сарадњи са братом Момчилом, солисти и извођачи су сутрадан по премијери посетили Момчилов гроб и положили цвеће које су добил на премијери и на тај начин одали пошту књижевнику.
О изложби о Светомиру Настасијевићу и књизи „Пут у музику“, у четвртак 21. фебруара, у Народном музеју Чачак, говориће др Весна Пено, виши научни сарадник Музиколошког института САНУ, аутор изложбе Тања Гачић и директор чачанског музеја Делфина Рајић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.