Kultura

ИЗЛОЖБА СЦЕНОГРАФИЈА МИЛИВОЈА ШТУЛОВИЋА У ДОМУ КУЛТУРЕ

УМЕТНОСТ И УМЕЋЕ НА СЦЕНИ

Сликар и сценограф Књажевско-српског театра из Крагујевца Миливоје Штуловић, од прошле године у пензији, нашао се пред чачанском публиком прошлог четвртка, 25. јануара, када му је постављена и отворена ауторска изложба сценографија у Дому културе. На домаћој и међународној ликовној сцени присутан је више од четири деценије, а веома је значајан и његов сликарски опус. Његово стваралаштво није непознато овдашњој ликовној публици. Самосталну изложбу у нашем граду имао је 1996. године, а радови  су му били заступљени и на Међународној изложби “Отворена књига Балкана”, коју реализује Центар за визуелна истраживања “Круг” Божидара Плазинића, и изложби Ликовне колоније “Чачак 2017”.

Изложба сценографија Миливоја Штуловића резултат је настојања Ликовног програма Дома културе да домаћој публици приближи све облике ликовне и примењене уметности, укључујући и сценографију као значајну област примењеног стваралаштва, неизоставну у позоришној уметности.

Реч сценографија је грчког порекла и као таква спада у старе уметничке дисциплине. Уметник – сценограф има задатак да осмисли простор у коме ће се изводити, некада само позоришна представа, а касније ће се развити и у другим сценским уметностима, концертима, телевизији, филму, као у многим естрадним и другим јавним догађајима. Овде је реч о позоришној сценографији, у којој сам сценограф мора да сарађује са редитељем, да испрати његову идеју и уклопи је са својом, да би дошли до заједничког циља, навела је уредница овог програма Весна Петровић, отварајући изложбу.

Изложене су неке од сценографија које је радио за комеморативну манифестацију Велики школски час на Шумарицама у Крагујевцу и позоришне сценографије. У Књажевско-српском театру извео је више од 100 сликарских радова на сценографијама и 25 својих сценографија.

-Миловоје Штуловић је пре свега сликар раскошног талента, који се није дао зауставити на једној области. Рођен је 27. јануара 1952. године у Краљеву. Завршио је Школу за примењену уметност у Новом Саду и још као ученик ове школе 1970. године је учествовао на Међународној изложби у Франкфурту и добио награду за дизајн текстила. Од 1981. године запослио се прво као сцитосценограф тадашњег Театра “Јоаким Вујић”, како се тада звао Књажевско – српски театар, а потом је био руководилац Галерије и сликар и сценограф. Сарађивао је са познатим сценографима какви су били Сава Ладачков, Тоша Лалицки, Велизар Србљановић, Борис Миљковић, Миодраг Табачки, и други. Радио је бројне сценографије за представе у којима је сарађивао са многим редитељима као што су: Петар Говедаровић, Јан Чани, Небојша Брадић, Љубомир Убавкић, Примож Веблер, Марко Мисирача и други. Као сликар извео је више од 200 сценографија других сценографа – истакла је Весна Петровић.

Штуловић је више пута је награђиван и за сликарство, и за сценографију. Прошле године ова изложба му је била постављена у Музеју позоришта у Београду, а отворио ју је Миодраг Табачки, један од најбољих сценографа на овим просторима. Члан је УЛУС-а. Колективно је излагао више од 100 пута у земљи и иностранству и имао више десетина самосталних изложби. Излагао је на Међународној изложби Славен Градец 1997, у Галерији Уједињених нација; на Октобраском салону Београда 1995. и 1996, Пролећној изложби УЛУС-а у Београду, у Новом Саду, Приштини, Крагујевцу, где је добио откупну награду на Првом тријеналу крагујевачких уметника 2004. Добитник је Годишње награде Театра “Јоаким Вујућ” за 2005. годину, као и награде за сценографију на Румунском фестивал коедије 2007. године.                                                                   -Чачак је град сјајне културне традиције, Надежде Петровић и да не неабрајам друге сликаре, познат је по часопису “Градац” , по бројним књижевницима и увек ми је заадовољство да дођем у Чачак – рекао је Миливоје Штуловић након отварања изложбе.

З. Л. С.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.