G.Milanovac

Изложба ,,Хвала пчелама: развој пчеларства у краљевачком крају“

Image may contain: outdoorИзложба ,,Хвала пчелама: развој пчеларства у краљевачком крају“, Народног Музеја Краљево отворена је у петак у Галерији Музеја. Изложбу је отворио Душко Мијатовић, председник Друштва пчелара ,,Матица“ из Горњег Милановца са ђацима Техничке школе ,,Јован Жујовић“, полазницима школе пчеларства, који су посетиоце послужили својим медом и медом које је донирало Друштво пчелара из Горњег Милановца. О самој изложби је говорила Мирјана Савић,аутор изложбе, виши кустос историчар Народног музеја Краљево која је обавила и стручно вођење кроз поставку. Њеном величанству пчели је посвећен и велики број дечијих песама, па је једну од песама на самом почетку програма извео хор ОШ ,,Момчило Настастијевић“ под руководством проф. Александра Радојичића.
Изложба се бави развојем пчеларства у насељима у којима је постојала пчеларска производња, истиче најзначајније пчеларе у историјским епохама, затим врсте пчеларских производа и њихов значај у исхрани и бројним гранама индустрије, удруживању и образовању пчелара и технолошким новинама, стручној литератури и часописима из области пчеларства. Илустративно су приказани радови у пчелињаку по месецима, болести пчела и како се борити против њих, медоносно биље, биологија пчела, значај пчеларства у пољопривреди…. што је чини занимљивом широј публици, ученицима, почетницима у пчеларењу, али и искусним пчеларима.

Image may contain: outdoor

Музеј рудничко-таковског краја је отворен радним данима од 7:30 до 15 часова а сваког четвртка у 18 сати одржаваће се дебатни клубови и предавања посвећени пчеларству у сарадњи са Друштвом пчелара „Матица“ из Горњег Милановца.
Добро дошли!
ФОТО: Саша СавовићNo photo description available.

Image may contain: 1 person, beard

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.