Kultura

Изложба чачанског историчара Радивоја Бојовића у Београду

Oтвaрање изложбе „Лепи Лаза између краља Александра и краљице Драге“

У Малој галерији Дома Војске Србије у уторак 6. фебруара са почетком у 13.00 часова свечано ће бити отворена изложба „Лепи Лаза између краља Александра и краљице Драге“, аутора музејског саветника Народног музеја из Чачка, историчара, Радивоја Бојовића.

Публика ће бити у прилици да до 24. фебруара погледа укупно 17 паноа и 20 оригиналних предмета (писма, дипломе, знамења, фотографије, разгледнице и олеографије) које прате судбину последњег пара династије Обреновић, као и њиховог првог ађутанта пуковника Лазара Петровића – Лепог Лазе , такође страдалог у превратничкој ноћи између 28. и 29. маја 1903. године.

Специфичност ове изложбе огледа се у томе што је настала на основу дневника поменутог ађутанта, вођеног од 17. јула до 20. августа 1901. – оне године када се упокојио краљ Милан, а није се родио престолонаследник. Оригинални дневник чије критичко издање је приредио управо Радивоје Бојовић, сачуван је до данас и саставни је део поставке.

На  отварању изложбе у име Медија центра „Одбрана“ обратиће се потпуковник Биљана Пашић, начелница Одељења заједничких послова, у име Народног музеја у Чачку присутне ће поздравити Делфина Рајић, директорка музеја, а изложбу ће отворити аутор, историчар Радивоје Бојовић.

Улаз слобадан!

Извор: Културник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.