Kultura

ИЗУЗЕТНЕ СКУЛПТУРЕ ЈУЛИЈАНЕ ПРОТИЋ У ЛИКОВНОМ САЛОНУ

ОРГАНИКА, СУПТИЛНОСТ ЖИВЕ ПРИРОДЕ…

Пише: Зорица Лешовић Станојевић

-Покушавам да кроз уметност изразим своју интроспективну природу. Занимало ме је зашто људи оно што сам пренела не разумеју. Није им било јасно кад се нешто фокусира… Копала сам по месу од ког сам саткана, растезала, неговала и загледала га, док се нису родиле ове моје скулптуре љубимице… – рекла је, поред осталог, Јулијана Протић, доцент на Факултету ликовних уметности у Београду, уочи отварања њене самосталне изложбе у Ликовном салону Дома културе, 12. октобра.

Јулијана Протић и Весна Петровић

Изложбу је отворила уредница програма, академски сликар Весна Петровић, представљајући импозантну биографију ауторке, која је имала професионалан и прогресиван ток. Додатну част, подупрла је и чињеница да се радови Јулијане Протић истовремено налазе и на једној међународној изложби у Барселони.

У Чачку је изложено седам скулптура галеријског формата из циклуса „Органика“, инспирисаних органским светом и природом, “чију суптилност и виртуозност”, како наводи уметница,“са искуством и годинама, све више уочава…” Циклус је назван по истоименој скулптури, коју Јулијана Протић „доживљава као отеловљење сопственог сензибилитета“. Реч “органика” је грчког порекла и означава “живу, аутономну и хармоничну целину”.

-Овај свет је превише рационалистичан и бруталан, недостаје му социјална суптилност. Доста посматрам природу, морске дубине, снимке са интернета… У природи, заиста, све постоји, сваки облик, природа је све направила и извела… Само то треба видети – наводи уметница.

Инспирација женским телом, као центром животног циклуса, телом у коме настаје живот, навела је уметницу да истражује, разрађује идеје и претвара енергију у стваралаштво, истакла је Петровић.

Јулијана Протић дипломирала је 1993. на одсеку вајарство Факултета ликовних уметности у Београду, магистрирала је 2010, на интердисциплинарним студијама на Универзитету уметности у Београду, на Групи за дигиталну уметност са тезом “Вајање звуком”. На истом универзитету и групи је, након пет година, и докторирала.

Активно излаже од 1993. године. Имала је десет самосталних, више од 80 групних изложби, уч ествовала на десет националних и међународних ликовних колонија и симпозијума. Добитник је две значајне награде за визуелно стваралаштво, неколико реализованих трофеја, активно је учествовала у изради великог броја сценографија за потребе филмске, позоришне и ТВ продукције, као и у визуелном обликовању презентација разних компанија и музеја.

Јулијана Протић, црногоркскг је порекла, члан је УЛУС-а, Удружења филмских и телевизијских уметничких сарадника Србије, Српске психодрамске асоцијације ”SPA MORENO”, Регионалне асоцијације за психодраму и интегративну примену психотерапије РАИП и члан театарске групе  “Playback” Београд.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.