Aktuelno Grad

ИНФОРМАТИВНИ ДАНИ “ФОРВЕРКА” У ЧАЧКУ

ПЛАТЕ ПРЕМА РЕЗУЛТАТИМА

Шта све производи и за кога немачка компанија “Форверк”, где све послује, када ће почети производња у новој фабрици у Чачку… Ово су само нека од питања Чачана, које ипак највише интересује колико радника ће добити посао у фабрици која се гради у Прељини, који су услови запошљавања и колике ће бити зараде. Многе је занимало и то да ли ће бити потребно знање немачког или енглеског језика, који кадрови ће пре свега бити потребни… На ова и сва друга питања одговарали су на Градском тргу јуче и данас представници компаније на информативним данима. Многи од њих су први пут дошли у Чачак и како смо могли чути, највише им се допала непосредност и гостољубивост људи.

Из Немачке у Чачак је допутовало 15 представника “Форверка”, који су заинтересованима давали подробне информације. Јуче, већ од 17.30, када су званично и почели инфо-дани, око штанда се окупило доста Чачана, а многе од њих је интересовало да ли се, када и како могу запослити у фабрици, за коју је истог дана постављен камен темељац на локацији у Прељини.

– О “Форверку” смо последњих месеци доста слушали у медијима. Знамо да се отвара фабрика, која ће, како је најављено, запослити хиљаду радника… Речено је да ће бити “солидни” услови рада. Заинтересован сам за посао и дошао сам да сазнам нешто више о свему, какви су то услови, колико траје радно време, а колико одмор… Интересује ме и колика ће бити плата, да ли је то неки просек у Србији или нешто већа, као што се прича. Мислим да ће инвеститори попут “Форверка” донети неке промене, пре свега што се тиче државног сектора. Можда ће чак бити и много лакше за раднике, него код наших приватника – мишљења је један Чачанин, кога смо затекли поред штанда.

Директор „Форверка“ Јирген Мелер и шеф финасија Лука Остојић

Лука Остојић, шеф финансија у “Форверку”, рекао је да су информативни дани организовани како би Чачани сазнали чиме се бави ова породична компанија, шта све нуди, ко су купци њихових производа…

– Наравно, говорићемо и о томе како ће изгледати фабрика у вашем граду, колико људи ће запослити… То могу сазнати и из наших каталога – рекао је он и појаснио да ће се производња у Чачку повећавати сукцесивно. Ове године у плану је запошљавање 25 радника, следеће године биће дуплиран број запослених, а до 2022. године планирано да је буде више од хиљаду радника. Знање језика, немачког или енглеског, биће потребно за менаџмент фабрике. За раднике у самој производњи, знање језика није потребно.

– Пошто је цела производња аутоматизована, за неке послове неће бити потребно стручно знање. Али за неке компликованије и комплексније послове, биће потребно техничко знање или занати. Настојаћемо да са овдашњим школама постигнемо договор о дуалном образовању – објаснио је Остојић.

Како су нам рекли, део екипе “Форверка” је и раније долазио у Чачак, када су вођени преговори са градским руководством. Пре одлуке да фабрику граде баш у Чачку, тим из Немачке био је у многим градовима Србије. На Градском тргу у среду био је и Јирген Мелер, директор “Форверк групе”, који је за “Чачански глас” рекао да је пријатно изненађен великим интересовањем грађана.

– Ово је леп град и људи су пријатни, а то је оно што желимо да видимо. Чачак смо и изабрали, јер смо овде видели најбоље услове за нашу компанију. Али, имали смо и онај добар осећај, да је Чачак оно што нам треба. Такође, постојала је веома добра комуникација са градским руководством, које нам је много помогло. Сви утисци су били добри, тако да нам је одлука да изаберемо Чачак била лакша – прецизирали су Мелер и Остојић.

Групација “ Vorwerk&Sohn ” постоји од 1827. године, када је пословала као ткаоница за ткање трака. Крајем 19. века почела је са производњом гуме. Из Групације 2002. основан је “ Vorwerk Autotec ” за развој и производњу иновативних производа од еластомера, по мери, као и делова од гуме и метала у сектору аутомобилске индустрије. Својим производима данас снабдевају произвођаче и добављаче за ауди, дајмлер, крајслер, фолксваген, бмв, порше и бентли. Централа Групације налази се у близини Дизелдорфа. Производња се одвија у 15 фабрика у десет земаља. Србија, односно Чачак, је за сада последња у низу држава, у којима Групација производи и послује. Поред локација у Европи и Азији, имају филијале у Средњој и Северној Америци.

У индустријској зони у Прељини ће се, осим модерних производних хала, градити и центар за тестирање.

“У периферији фабрике настаје још око 600 радних места код наших добављача. Уз то смо заинтересовани за сарадњу са домаћим предузећима, како код градње фабрике, тако и код производње. Тако желимо да допринесемо расту целе регије.

Радни услови у Чачку ће бити изванредни: климатизоване канцеларије и производне хале, као и модерне просторије за дружење и угодна кантина припадају, такође, нашем “ Vorwerk ” стандарду, као и плаћање у складу са резултатом”, наводи се, поред осталог, у једном од каталога.

Конкретне понуде за радна места заинтересовани могу видети на  сајту: www.vorwerk-sohn.rs

В. Т.

Оставите одговор