Geografski zavičajnik

I SLOVAČKA IMA SVOJU TRNAVU I SVOJU MORAVU

GEOGRAFSKI ZAVIČAJNIK (12)

I SLOVAČKA IMA SVOJU TRNAVU I SVOJU MORAVU

02 Cacani u slovackoj Trnavi
Čačani u slovačkoj Trnavi

markica-geografski-zav-za-projekatČačak je početkom devedesetih godina prošlog veka uspostavio prijateljske odnose sa gradom Trnava u Slovačkoj, pedesetak kilometara udaljenim od Bratislave. Opštinska delegacija, koju sam predvodio kao predsednik čačanske opštine, bila je u zvaničnoj poseti ovom gradu krajem oktobra 1995. U njihovoj Trnavi prisustvovali smo centralnoj proslavi „Hiljadu dana Slovačke republike“, koja je nastala  mirnim razlazom od Čeha.

Prilikom susreta sa tadašnjim  premijerom Vladimirom Mečijarom i predsednikom Skupštine Ivanom Gašparevičom, (do pre dve godine predsednikom Slovačke), pomenuli smo da i mi  imamo svoju, doduše mnogo manju Trnavu. Njihova Trnava bila je tada, sa oko 70.000 žitelja, sedmi grad po veličini u Slovačkoj.

Posle smo saznali da i oni imaju svoju  Moravu, koja dolazi iz Češke, dugu 354 kilometra. Pre ulivanja u Dunav, ova reka dobrim delom teče između Slovačke i Austrije. Čuli smo i da  su se Sloveni  u ove krajeve naselili već u 5. veku.

Na proleće iduće godine u Čačak je prispela delegacija Trnave iz Slovačke predvođena visokim funkcionerom Arpadom Matejkom. Poželeli su da posete i našu Trnavu, a mi smo im odmah ispunili tu želju, dok su oni rado prihvatili naš predlog da vide i srpsku Moravu.

Rodoljub Petrović, novinar i publicista

odoljub Petrović, novinar i publicista

Ostavite odgovor