Uncategorized

Како смех утиче на здравље

Како смех утиче на здравље

Фото: Петар Акшамовић

Поред тога, што у тренутку поправља расположење, смех је снажан стимуланс, који утиче на људско здравље. Ништа на свету на нас не утиче брже и позитивније од осмеха!

Позитивно утиче на самопоуздање, памћење и концентрацију, смањује осећај бола и количину стреса у организму.

Што се здравља тиче, смех позитивно делује на срце, регулацију хормона, плућа, очи, емоције и активан рад нервног система.

Срце

Када се смејемо, ваздух изненада излази из плућа и повећава нам се потреба за кисеоником. Рад срца постаје бржи, а крвни притисак се повећава, како би тело добило више кисеоника.

Хормони

Док се смејемо, ослобађа се ендорфин, хормон који смањује осетљивост на бол. Кортизол, хормон стреса, се значајно смањује, значајно се смањује и тако се смањује ризик од несанице, депресије и различитих анксиозности.

Плућа

У току смеха мишићи груди и дијафрагме постају напети, истискујући ваздух из плућа. Тај ваздух излази кроз душник и узрокује треперење гласница, карактеристично за смех.

Очи

Смех изазива контракцију очних мишића лица, посебно око очију, а то изазива влажење очију, чиме се око учестало дезинфикује око.

Емоције

Смех повезује људе и поправља расположење!

Мозак

Током смеха мозак ослобађа хормон среће.

Ако желите да омршате, смех ће вам у томе итекако помоћи. Током смејања мишићи лица и стомака су изузетно напети, што доводи до губитка калорије.

Ствара подједнак учинак као медитација, па на наш организам делује умирујуће. Има јако антидепресивно својство и ублажава упалне процесе.

аутор: ЈУ
извор: лепота и здравље

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.