Zdravstvo

Како спречити туберкулозу?

И после 120 година од открића бацила туберкулозе, још увек има оболелих. Охрабрује чињеница да их све мање. Прошле године у Моравичком округу регистровано је 20 новооболелих, 10 пацијената из Чачка и 10 из Драгачева и Ивањице.

 

– Људи морају да воде рачуна о свом здрављу, да се правилно и здраво хране, избегавају алкохол и цигарете и остале супстанце, да ровно контролишу своје здравље. Туберкулоза чешће погађа оболеле од болести зависности. Важно је и да пушачи обрате пажњу на квалитет свог кашља. Они најчешће кашљу због цигарета, али уколико је другачији, морају да се јаве код лекара. Туберкулоза је излечива болест, али и преносива – напомиње примаријус др Нада Лазовић, начелник Службе за плућне болести и туберкулозу Опште болнице Чачак.

DSCF0666

 

Она упозорава и на такозвану, резистентну туберкулозу (болест отпорну на лекове) која је, срећом, у Србији ретка. Ипак, требало би обратити пажњу, с обзиром на то да кроз нашу земљу пролазе избеглице са азијског и афричког континента. Они углавном долазе из земаља у којима превенција и вакцинација нису развијени као код нас.

У лечењу туберкулозе Србија има развијене дијагностичке и терапијске методе.

– Имамо савремене лекове и дијагностику и у том погледу не заостајемо за светом – каже др Лазовић.

Светски дан борбе против туберкулозе, 24. март, оболежен је и у Чачку, у Служби за плућне болести и туберкулозу Опште болнице. Као и увек, на обољења која погађају савременог човека указали су лекари Болнице и Завода за јавно здравље. Свесрдну помоћ пружили су им волонтери Црвеног крста који су грађанима поделили информативне брошуре о заштити, препознавању болести и лечењу од туберкулозе.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.