Kultura

Како је протекла НОЋ МУЗЕЈА 2018. У ЧАЧКУ

НОЋ МУЗЕЈА 2018. У ЧАЧКУ

Овогодишња Ноћ музеја У Чачку, чини се по свему знатно скромнија, али то не значи и мање занимљива. Догађаја је свакако било знатно мање него претходних година, као и локација на којима су се дешавања одвијала, као и броја организатора. Изостала је и озбиљнија најавна кампања за манифестацију. Срећом, време је послужило, посетилаца је било, можда у нешто мањем броју, међутим мањи број догађаја је омогућио да се лакше посете све локације, а на интересантнијим местима дуже задржите. Недостајао је јединствени штампани водич кроз манифестацију, који би публици омогућио да види комплетну понуду.
Специјално за Ноћ музеја, Дом културе је понудио изложбу ЛИНИЈЕ ФРОНТА – изложба стрипова посвећених Првом светском рату, наших аутора етаблираних у Француској. Поред ове изложбе могао се видети и XXII ПРОЛЕЋНИ АНАЛЕ, као и АРТ САЛОН КАНАДСКИХ СРБА.

Изненађење вечери је свакако била изложба у Галерији „Рисим“ ИЗЛАЗ У СЛУЧАЈУ ОПАСНОСТИ“, младих и изузетних уметника Олгице Терзић и Вука Ђурића. Ова изложба – перформанс по свом разбарушеном изгледу, ставу, реализацији представља зналачки, аутентични израз, пун енергије, боје и акције и одличну слику друштва у каквом живимо, у ком је опасности пуно, а излаза за избављење мало. Иначе Олгица и Вук су познати и по бројним графитима у Чачку. Изложба у Рисиму је привукла велики број младих и то је веома значајна чињеница.

Народни музеј је организовао стручно вођење кроз Римске терме, које су иначе затворене преко године за посете, сем у неким специјалним приликама. Стручно вођење било је обезбеђено и за обилазак сталне поставке у Конаку Јована Обреновића. Врло посећена је била изложба „Игра руку – макраме“, Владимира Радуловића. Уметност везивања чворова, од које настају наруквице, огрлице торбе и друге употребне ствари и предмети, будила је радозналост код многих.
Још једно изненађење очекивало је посетиоце у Парохијском дому храма Вазнесења Господњег. Изложба под називом „Од Богородице Градачке до Храма Вазнесења“. Аутор је вероучитељ Милош Живановић. Вредном вероучитељу помогли су и ученици Уметничке школе са својим радовима, који су инспирисани историјом Немањића, али и историјом чачанске цркве. Изложба се може још само још данас видети (недеља 20. јул) до 18 часова.
Централни догађај Ноћи музеја, свакако је било предавање кустоса Даниела Микића о животу и делу великог Петра Лубарде, чију изложбу је публика могла видети у протеклих двадесетак дана. Лепа пракса, да и ове, као и прошле године у Ноћи музеја, чачанска публика види велике изложбе, попут оне Саве Шумановића и Петра Лубарде сада. Наиме, изложбе су трајале дуже, али у Ноћи музеја су се и завршиле. Даниелова излагања о великим уметницима су кратка и студиозна, јасна и за ширу публику и није никакво чудо, да је и прошле, као и ове године то био посебан догађај, који је привукао велику пажњу публике у Ноћи музеја.

Ове године су изостали пратећи садржаји, попут концерата и филмских пројекција. За идућу годину, било би добро да се на време обезбеде средства за закуп бар два билборда у граду са пописом свих догађаја и локација. Ноћ музеја је важна за најширу едукацију публике, која и не посећује редовно догађаје у галеријама и музејима и важно је да се упозна са културном баштином и културним наслеђем које поседујемо, као и са необичним једнодневним изложбама, које негују културу посећивања галерија и музеја, како код младих, тако и код свих других, зато би у ову манифетацију и за локалне организаторе, требало одвојити знатна средства да ојачају своју мисију и унапреде свеопшту локалну – градску и националну културу.

Д. Д.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.