Društvo

КАНЦЕР ДОЈКЕ ЈЕ ПОБЕДИВ, А ПРАВОВРЕМЕНА БОРБА ЈЕ НАЈВАЖНИЈА

“ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ” ПО ЧЕТВРТИ ПУТ У ЧАЧКУ

Поводом обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке у октобру, Женски центар „Милица“ из Врњачке Бање и ове године, под покровитељством министарстава здравља, омладине и спорта, Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, Института за онкологију и радиологију Србије и Града Чачка, организовао је на Градском тргу низ активности у оквиру пројекта „Дај педалу раку“. Циљ манифестације, која је у суботу, 29. септембра, окупила велики број представника Града, здравствених, образовних, спортских институција, као и удружења грађана, је, пре свега, указивање на важност превентивних прегледа и здравих стилова живота.

Женски центар ”Милица” покренуо је пројекат “Дај педалу раку” пре четири године и манифестација је све масовнија, јер су у њу сада укључени многи градови Србије. Почетак манифестације у Чачку, који је од почетка учесник у пројекту, обележила је симболична вожња спортиста Бициклистичког клуба „Борац“ од Коњевића до Градског трга.

Иако је најчешћи малигни тумор и водећи узрок превремене смртности жена у Србији, рак дојке је излечив у великом броју случајева, ако се открије и лечи на време – ово је главна порука великог скупа на Градском тргу. Нажалост, последњих деценија бележи се стални пораст броја оболелих, а један од водећих узрока је касно откривање и дијагностификовање, најчешће у одмаклој фази болести. Према подацима Европског регистра за рак, Србија је на другом месту по броју смртних случајева од ове врсте рака.

Присутнима у Чачку се обратила др Славица Драгитиновић, члан Градског већа задужена за здравље, која је рекла да је веома важно да сви схвате колико значи подршка женама које воде борбу са овом опаком болешћу.

– У Србији сваке године од карцинома дојке оболи 4.000 жена, а са њом се, нажалост, не избори 1.600. Најважнији су превентивни прегледи и ми у Чачку имамо скрининг програм, који се односи на припаднице лепшег пола од 50 до 69 година. Међутим, одзив је веома мали, свега 30 процената дође на преглед – изјавила је др Драгутиновић и додала да пракса показује да од малигног карцинома дојке више оболевају жене млађе старосне доби.

Чланица организационог тима др Данијела Парезановић, шеф Одељења  за промоцију здравља Завода за јавно здравље Чачак, подсетила је да се сваке године у оквиру облежавања овог месеца, организује караван, а сада је у њега укључено чак 26 градова Србије. Она је нагласила да су и подаци у Моравичком округу поражавајући, када је у питању број оболелих од карцинома дојке.

– Сваке године на нашем подручју региструје се око 135 новооболелих од рака дојке, а премине око 40 жена. Најважније је да се једном годишње оде код изабраног гинеколога и обави превентивни преглед, јер уколико се болест открије на време, излечење је скоро стопроцентно – рекла је др Парезановић и позвала све Чачанке да се обавезно одазову на скрининг, када добију позив за овај преглед.

На Градском тргу је Јелена Петковић, ученица Основне школе у Горачићима, говорила је своје стихове посвећене свим мајкама. На манифестацији, која је промовисала и здраве стилове живота, нарочито спорт у циљу, не само превенције, већ и рехабилитације, учествовала су деца која тренирају у Центру корективне гимнастике “Соколана” и Предшколске установе “Радост”.

В. Т.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.