Aktuelno Kultura

“КАРУСЕЛ”, ЈЕДНОСТАВНО – ДОБРА ЕНЕРГИЈА

“КАРУСЕЛ” – ДЕСЕТ ОД ДЕСЕТ

Премијером музичко-документарног филма “10 од 10” у Дому културе и мини концертом Краља Чачка, прошлог петка, 13. јула, започео је још један “Карусел”. И овим јубиларним, десетим издањем, Фестивал амбијенталне и етно музике, као и ранијих година, боји Чачак добром атмосфером и звуком најразличитијих жанрова, од акустике, експерименталне и етно музике до џеза и блуза. Тако је било и у понедељак, 16. јула, на првој фестивалској вечери, у добро познатом амбијенту дворишта Уметничке галерије “Надежда Петровић”, у коме сваког лета многи Чачани окусе уметничку “магију” различитости, споја традиције и модерности, тако препознатљиву у сваком “Каруселу”.

РАЂАЊЕ И БУДУЋНОСТ ФЕСТИВАЛА

Део екипе „10 од 10“

Ово је, поред осталог, приказао и филм “Десет од десет”, који потписују Ђорђе Илић, редитељ и сниматељ и Милета Савић, монтажер и асистент редитеља. Рађен је по сценарију Душана Даријевић, који је и творац Фестивала. Кроз десет прича двадесет људи – организатора, сарадника, учесника, љубитеља музике, ово уметничко остварење подсетило је публику на време “рађања” манифестације, бројне домаће и стране извођаче, на сву шароликост и добру атмосферу музиком испуњену, али и на проблеме са којима су се организатори носили од самог почетка. Указао је филм и на то којим правцем ће се “Карусел” вртети у наредним годинама. Кратки наступ Краља Чачка после премијере, осмишљен као одјавна шпица филма, уједно је, надамо се, и потврда тог правца – аутентичност онога што је скоро увек на “маргини”, а чији центар је добра музика, која говори (и разуме) све језике света.

МАГИЈА МУЗИКЕ РАЗЛИЧИТИХ  

Душан Даријевић: Од сна до јубилеја
Fluke T – ретро „заувек млад

“Брзо је прошло десет година од сна до јубилеја”, поздравне су речи Душана Даријевића на првој фестивалској вечери, када је публика имала прилику да чује три потпуно нова извођача и младу Тамару Ристић Kezz, која је добро позната чачанској публици, а на “Каруселу” је наступала и пре три године. Тамара је и званично отворила Фестивал и “Каруселу” пожелела још пуно јубилеја.

“Fluke T”, веома млад музичар из Крагујевца Ненад Тодоровић, показао је својим акустичним наступом како ретро, када му се да експериментални оквир и када се изводи на прави начин и са емоцијама, може бити и јесте “заувек млад” и модеран. Ненад је са својим блуз саставом “The Cockblockers” свирао раније у Чачку, а на овом концерту уз гитару певао је ауторске песме на енглеском језику, које ће ускоро бити на његовом првом албуму. Како Ненад каже, у питању је његова друга креативна страна, која има више везе са поп музиком, коју сам воли, али са мало модернијим звуком.

– Мислим да данас на музичкој сцени Србије има довољно простора за нас који сами стварамо. Имамо доста квалитетних извођача кантаутора и све више се проналази путања којом ми можемо да се крећемо. Неки кантаутори, попут Краља Чачка, су отворили простор за нас млађе и створили прилику да нас чује шира публика – рекао нам је овај млади музичар, који са Фестивала у Чачку носи позитивне утиске, а који овог лета са бендом наступа и на чувеном џез фестивалу Nishville.

Kezz -харизматичан и моћан глас

После њега представила се Kezz, већ добро познато име у свету live looping музике, која је својим веома моћним гласом опет одушевила публику. Уз looper, мелодику и клавијатуре, Тамара је и овог пута направила колаж електронског звука и изворних песама из Србије, Македоније, Албаније, које изводи веома емотивно и својих ауторких песама, од којих су и неке нове са недавно објављеног деби албума. Публици је представила премијерно и песме које ће се наћи на њеном следећем албуму.

– За мене је овај фестивал веома посебан, не само зато што негује звук у коме и ја стварам, већ и због тога што даје прилику музичарима да се упознају, али и да чујемо нека имена, која нисмо у прилици на другим местима – рекла је ова харизматична девојка из Кикинде, чије “акробације” гласом на сцени звуче нестварно.

Трећи извођач био је Бојан Микулић Микула са својим одличним бендом, који је побрао симпатије домаће публике својим шармом и “неозбиљним” наступом, како је сам Микула назвао музику коју свирају. Жанровска разноврсност, зачињена босанским хумором и архаизмима из Микулиног завичаја (Бања Лука), чини ову музику донекле сличном са музиком Рамба Амадеуса и Елвиса Џ. Куртовића, али са новим и оригиналним порукама.

Као права посластица, за крај је остављен “Peter Vein Trio” из Крагујевца, који предводи Петар Веиновић. Врсни музичари чије се велико искуство огледа, не само у фантастичној ауторској инстурменталној музици (а као да је било хиљаду гласова), већ и у савршеној усвираности и бравурозности Ивана Цветковића на бубњевима, Александра Поповића на бас гитари и самог Веиновића на гитари. Група је од краја деведесетих до 2006. била  активна у Лондону (тада као “Modus”) и у њој је свирао и Александар Бараћ, као и бројни музичари са ових простора, али и из Пољске и Енглеске. Полако су се враћали у домовину и “пренели” бенд овде, али под другим именом. Група има снимљен албум за београдски “Music star produkcion”, а у припреми је други.

 

– Драго нам је што смо могли да свирамо у овом простору и надам се да ћемо имати још прилике да дођемо у Чачак. За музичаре, фестивали попут “Карусела” много значе, јер је ово право место да се испробамо пред публиком, да одмеримо где смо. Јер свирати уживо је поента музике – рекао нам је Веиновић после наступа.

Права је штета што овај рок-блуз звук није чула бројнија публике. За оне који су ипак имали задовољство да слушају овај трио, свирка је могла да потраје до јутра.

Овонедељни концерти су одржани у дворишту Уметничке галерије. Иако се небо “мрачило” више пута, добра музика успела је да “отера” кишу (један од “незгодних пратилаца” Фестивала претходних година).

Организатор Фестивала је Асоцијација за уметност и културу “Карусел”, уз партнерство Туристичке организације Чачак и покровитељство Града Чачка. Сви концерти и остали програми су, као и ранијих година, бесплатни.

В. Т.

Фото: Александар Алемпијевић

РАДИОНИЦЕ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

Током недеље у дворишту Народног музеја одржана је радионица “Drum room” перкусионисте Александра Алемпијевића. Од следећег уторка је у истом простору “Гитара на сто начина” Косте Јовановића.

Иначе, филм “10 од 10” је, после премијере у Дому културе, приказан на ТВ “Галаксија 32” у недељу, 15. јула. Најављене су и бројне репризе на тој ТВ, касније и објављивање на јутјубу. Такође, филм ће учествовати на Међународном фестивалу музичког и документарног филма у Зеници.

РОЂЕНДАНСКИ КОНЦЕРТ

У понедељак 23. јула, на рођенданском концерту, који се одржава у дворишту Народног музеја (Дом културе, у случају кише) наступају “Ethno jazz orchestra”, Краљ Чачка и гости из Холандије “Kuhn Fu”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.