Društvo

“КЛОПКЕ” ЗА “КРЕАТОРЕ” ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

КОМУНАЛНА ПОЛИЦИЈА ОПРЕМЉЕНА НОВИМ ФОТО-УРЕЂАЈИМА

Начелница Милена Јовановић

Дивље депоније су већ дуго велики проблем у целој Србији, па и у Чачку. Готово да нема насеља на територији самог града, а посебно по селима, без ових ружних призора. Осим што се на овај начин “прљају лепа лица” река, обала, околних планина, уништавају се природни ресурси, а колико сами себи штетимо најбоље се види када почну поплаве и бујице сав наш немар донесу у дворишта, баште, њиве, на улице… Велике дивље депоније регистроване су у насељима Љубић у Улици 565, Кулиновачком пољу у Прелићима, поред бедема од моста на кружном путу према Чемерници, где се сметилишта често пале намерно, како би се направило места за нови отпад.

Оваква слика, најављују из Комуналне полиције Чачка, требало би у догледно време да постане прошлост или бар изузетак. “Рат” онима који праве дивље депоније “где год виде лепо место”, започео је фото-клопкама, које комунални полицајци однедавно постављају на критична места.  Само за протекла два месеца, захваљујући “клопкама” изречено је 18 прекршајних налога онима који су “ухваћени на делу”, а који су морали да плате не баш мале казне.

Милена Јовановић, начелница чачанске Комуналне полиције, каже да се за сада користе две мобилне фото-клопке, чију је набавку са пратећом опремом финансирао Град Чачак. Опрема се поставља на оне локације које су у протеклом периоду најчешће биле на мети безобзирних грађана – приобаље река, канала, поред путева, гробаља… Осим кућног смећа, они на ова места бацају стари намештај, грађевински шут, ауто отпад. Све те локације комунални полицајци обишли су раније небројено пута, али то није имало много ефекта.

Фото – клопке су бежичне и до сада смо их постављали у насељу Коњевићи – на обалама Западне Мораве и Чемернице, Љубићу – на мацанском и шебечком гробљу, у Мојсињу, Доњој Горевници, Горњој Атеници… Планирана је набавка још десет ових уређаја, што би у великој мери олакшало откривање прекршиоца и одржавање комуналног реда на градском и сеоском подручју… – каже начелница.

Откривени прекршиоци су углавном физичка лица, разних година, образовања, занимања… Многи су, прича начелница Јовановић, навели као разлог свог прекршаја то што нису знали да на тим местима није дозвољено бацање смећа!!! Због таквих ће на овим локацијама бити постављене табле са упозорењем.

Места где су дивље депоније очишћене, контролишу се редовно, а начелница Јовановић сматра да цела акција већ даје резултате, али ће они бити видљивији тек кроз неколико месеци…

Комунални полицајци путем наших новина апелују на грађане да помогну у решавању овог дугогодишњег проблема. Осим што треба да одлажу смеће на прописани начин, могу комуналној полицији да доставе информације о дивљим депонијама и онима који их праве на број телефона 032-342-022.

В. Тртовић

Цео текст можете прочитати у новом броју “Чачанског гласа”

 

Оставите одговор