Aktuelno Geografski zavičajnik

KOLO “ČAČAK“ – IGRA KOJA ŽIVI

GEOGRAFSKI ZAVIČAJNIK (6)

KOLO “ČAČAK“ – IGRA KOJA ŽIVI

markica-geografski-zav-za-projekatOno po čemu je naš grad nadaleko čuven je svakako i kolo koje nosi naziv po njemu. Gde god ima Srba, a u rasejanju nas ima na svim kontinetima i u gotovo svim državama, ako se nešto slavi, teško je da to prođe bez čuvenog „Čačka“. Igraju ga i drugi narodi, pa čak i Turci! Na Youtube se mogu videti video klipovi kako se na svadbama u Istanbulu veseli baš uz ovo naše narodno kolo.

Ivana Ćirjaković, viši kustos, etnolog Narodnog muzeja u Čačku, govori o tome šta kolo znači u našoj tradiciji, kao i o samom kolu „Čačak“:

Album starog Cacka.indd
SVADBA U ČAČKU, oko 1930, anonim, ALBUM STAROG ČAČKA – Narodni muzej Čačka

„Kolo nije naziv za određenu igru već za grupu igara istog osnovnog koreološkog obrasca. Reč kolo predstavlja igru u krugu, lanac međusobno povezanih igrača i magijsku radnju, jer se zatvaranjem kruga zajednica štiti od svega što bi moglo da joj nanese zlo.

Ne postoje tačni podaci od kada se kolo igra. Po nekim pretpostavkama  stari Sloveni su verovali da će energičnim kretanjem tela i okretanjem doprineti da se i Sunce veselo okreće. U prošla tri  veka  bilo je obavezan deo seoske i gradske svakodnevnice. Kolo se nekada najviše igralo u centralnoj i zapadnoj Srbiji, pa je onda postalo narodna igra cele Srbije.

Kolo se kreće redovno po kružnoj, a ređe po spiralnoj ili „zmijastoj“ liniji.Češći oblik igre je otvoreno kolo. Tu su igrači međusobno povezani, ali je lanac na jednom mestu prekinut, tako da se zna gde je početak, a gde kraj kola. Igrač na početku kola je kolovođa, a igrač na kraju kec. Oba igrača imaju u kolu naročitu ulogu i biraju se među najboljim igračima.

U kolu postoje određena pravila. Igru su počinjali momci  ili oženjeni ljudi šetnjom, često uz vokalno-instrumentalnu pratnju. To je davalo poseban značaj, kako početku igranja, tako i samoj igri. Stručni naziv za naše najčešće kolo je kolo u tri ( koraka ). To nije naziv za određenu igru već za grupu igara istog osnovnog koreološkog obrasca. Osnovni obrazac je tri koraka po prostoru, dva u mestu, pa sve opet na levu stranu.

Igre su uglavnom mešovite. Držanje igrača je najčešće za pojas. Igra se na celom stopalu, telo je opušteno, a u nekim kolima muškarci mogu da pokreću ramenima levo-desno, a žene kukovima. Najlepša srpska kola su Moravac, Užičko kolo, Čačak, Vranjansko kolo, Takovsko kolo, Zlatiborske dvojnice, Šumadijsko kolo…

Skoro sva kola se kreću u desno, čak i ona simetrična, jer dužina koraka u desno se razlikuje od one u levo. Sva druga kretanja su, ustvari, rezultat i ukras svakog kola ponaosob. Mogu se videti u izvođenju kulturno umetničih društava, dok neke korake i kretnje mogu izvesti samo vrhunski igrači.
Od koraka je najčešći tzv. šesterac, igraju se  tri koraka u desno, tri koraka u mestu, zatim tri koraka u levo, pa tri u mestu i to se stalno ponavlja. Na ovaj način  igraju se Moravac, Užičko kolo, Žikino kolo. Karakteristika ovih kola je da se smatraju simetričnim.

Kolo Čačakspada u kola najteža za igru. Igra se na deset (dvanaest) koraka, ili tri u desno, tri u mestu, dva u levo, dva u mestu, jedan u levo i jedan u mestu, pa se sve ponovi. Za „Čačak“ je obrazac igre 3,3,1 i ovo kolo spada u nesimetrična kola.

Hroničari starog Čačka ostavili su zapise o zabavama i igrankama u prošlim vremenima na kojima se igralo narodno kolo. Dragoljub Jovašević je o tome zabeležio: „Na ovakvim zabavama narodno kolo bilo je u prednosti. Tek na četiri kola dolazio je jedan „okret“ (okretna igra)… Na svim zabavama priređivana je šaljiva pošta na osnovu koje je vršen izbor „kraljice zabave“… Posle proglašenja „kraljice zabave“, reditelj igara zamolio bi prvu damu večeri da sa njim povede kolo „Čačak“.

Ostavite odgovor