Aktuelno Društvo

КО НЕ ЖЕЛИ ДА РАДИ – ОБЈАШЊАВАЈУ У НСЗ ФИЛИЈАЛИ ЧАЧАК

У односу на децембар 2017. године, број незапослених лица на евиденцији НСЗ Филијале Чачак смањио се за 14, 4 одсто. Иако је ово позитиван податак, у Филијали Чачак кажу да има и оних који се често не одазивају на позиве послодаваца, чији су се критеријуми у одабиру радника значајно смањили у односу на протекле године. Највећи број незапослених на евиденцијхи су особе старије од 50 година, а на другом месту и млади до 30 година старости.
Разлози за смањење броја незапослених су вишеструки, истиче Ана Дојчиловић, ПР НСЗ Филијале Чачак:
– Осим мањег броја лица која се пријављују на евидењцију и тзжиште рада је стабилније. Сада, више није тако чест5 случај, да се некои након почетка рада, већ после месец дана поново нађе на евиденцији.
С обзиром на то да у последње време послодавци немају много захтевне услове за одабир радника, одзив незапослених лица са евиденције и није задоваљавајућ. Према искуствима запослених у НСЗ Филијала Чачак, када је протеклих година био оглашен знатан број слободних радних места, за која послодавци нису имали посебне услове који су се односили на степен стручне спреме, образовни профил и радно искуство, већ само спремност незапослених да науче неки посао, одзив није био задовољавајући.
Многим незапосленим лицима која се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, често не одговарају услови који им се нуде.
– Неки су можда нашли решење како да обезбеде егзистенцију, а на евиденцији су док се не појаве послови који би им одговарали. Такође, зараде које би та лица остваривала, можда нису у складу са њиховим очекивањима и потребама – истиче ПР НСЗ Филијале Чачак.
Опет, са друге стране, на евиденцији НСЗ има и оних незапослених лица, којима и одговара да не нађу посао, као што су на евиденцији мајке које не желе да раде, али остварују право на дечији додатак или корисници социјалне новчане помоћи, који не желе да раде.
Према годинама старости, најтеже запошљиве особе су оне које имају више од 50 година, али и млади до 30 година старости.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.