Obrazovanje

Креативне радионице у Градској библиотеци

 

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” већ једанаесто лето организује креативне радионице за основце. Дружење са најмлађим читаоцима и талентованим девојчицама и дечацима почело је у Дечјем одељењу Библиотеке 26. јуна и трајало је  до 5. јула 2018.

На првој радионици реализованој 26. и 27. јуна, дечја машта и креативност дошли су до изражаја.  Малишани су уз помоћ водитеља радионице, васпитачице Катарине Елвеђи, правили букмаркере и брошеве од филца. На самом почетку  радионице гошћа је деци нагласила да филц спада у групу најстаријих материјала који су познати човеку. То је посебна врста вуне, најфиније и најмекше. Може да буде у свим бојама, димензијама и различитих дебљина. Данас је примена филца више него широка – користи се како за прављење ћебади, папуча, разних одевних предмета, тако и модних детаља (огрлица, наруквица, брошева…). Техника којом се добија филц је старија чак и од плетења.

Летња дружења са најмлађима наставила су се 3. јула 2018.  када су Владимир Мајсторовић, професор географије и Милица Ружић, ученица Прехрамбено-угоститељске школе (смер туристички техничар) одржали радионицу: ,,Мој завичај – упознавање са знаменитостима Града Чачка из угла туристичког водича“. Циљ радионице био је упознавање са културно-историјским наслеђем, знаменитостима и амбијенталним целинама града Чачка, као и са познатим Чачанима. Радионица је одржана на отвореном, како би се учесници на прави начин упознали са културним наслеђем Града.

Посетили су Уметничку галерију „Надежда Петровић”, Народни музеј, Конак Јована Обреновића, Хотел „Београд“, римске терме, споменике Владиславу Петковићу Дису, Војводи Степи, Надежди Петровић …

Од прошле године  Библиотека дугогодишње, верне радионичаре награђује једним лепим излетом. Прошле године посетили смо Овчар Бању, а овог лета деца су са професором  Владимиром Мајсторовићем и библиотекарима Дечјег одељења Јеленом Дуковић, Маријаном Лазић, Невеном Петковић, у четвртак, 5. јула, посетили  село Злакусу  чији су мештани познати по грнчарству. У селу се налази  етно – парк „Терзића авлија“, који датира са почетка 20. века. Овај необични музеј на отвореном, представља типично сеоско домаћинство из околине Ужица, са старим кућама и окућницом, а чине га салаш, шупа, млекар, бунар, качара… Љубазни и гостопримљиви домаћини су у оквиру посете организовали и грнчарску радионицу.

Авантура је употпуњена посетом Потпећкој пећини, која се налази у селу Потпећ, 14 километара од Ужица. Пећина спада у ред монументалних дела природе, са највећим пећинским улазом  у Србији. Дугачка је 10 км, али је посетиоцима на разгледање доступно 555 метара.  „Дворана змајева”, „Дон Кихот”, „Снежана и седам патуљака” нису само наслови прича за децу, већ и природни украси, који су оставили највећи утисак на најмлађе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.