Kultura

„КУЛТУРНИ ОБРАЗАЦ“ ЗА ПОСВЕЋЕНИ РАД НА КОРИСТ НАШЕ КУЛТУРЕ

ПРИЗНАЊЕ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ЗОРАНУ РАЈИЧИЋУ

 

Зоран Рајичић, дипломирани политиколог, председник Савета Сабора фрулаша Србије у Прислоници, добитник је признања „Културни образац“, које му је недавно у Југословенској кинотеци у Београду уручио  министар културе и информисања Владан Вукосављевић. Министарство културе и информисања Републике Србије признање „Културни oбразац“доделило је установама и појединцима „за посвећени рад на корист наше културе“.

-Једно симболично, али искрено „хвала“, добило је форму признања под називом „Културни образац“. И можемо заиста рећи, ове установе и ови прегаоци, могу да буду „културни образац“ у својим делатностима, на широком пољу културе. Има и других, разуме се, једнако заслужних, али биће и наредних година и нових прилика за издвајање и одавање признања -рекао је министар Вукосављевић на свечаности.

Синтагму „Културни образац“ написао је велики Слободан Јовановић, а у Министарству културе и информисања су је, како се наводи, преписали на Диплому овог признања, јер су његове речи „и даље у пуној мери вредне и усмеравајуће“, истакао је Вукосављевић.

-Култура даје онај углед и ону моралну надмоћност која, такорећи, неосетно и не наилазећи на отпор, побеђује“, подсетио је на речи Слободана Јовановића, преминулог у туђини пре шест деценија, министар Вукосављевић.

„Културни образац“ добило је 10 установа и 22 појединаца, а Сабор фрулаша је једина манифестација тог типа, која је добила ово значајно признање, док је Зоран Рајичић једини из Моравичког округа.

Сабор у Прислоници, јула 2018. године, посетили су и сагледали његове програмске вредности и домете грађене више од три деценије, секретар Министарства културе и информисања Игор Јовичић и специјални саветник министра културе Драган Хамовић.

Диплома „Културни образац“ је, истиче Рајичић, велико признање фрулашима Србије, Сабору фрулаша као манифестацији, Прислоници и Чачку, као домаћинима, организаторима предтакмичења, свима који су протеклих 30 година радили на уобличавању и концепцији саборавања под Вујном. Захвалност за утемељење Сабора Рајичић упућује идејном творцу професору МиодрагуАзањцу и његовим оснивачима: Миловану Правдићу, Брану Миловановићу, Радовану М. Маринковићу, али и маестру Бори Дугићу, етномузикологу професору др Димитрију Големовићу, флаутисткињи Катарини и музичком уреднику Светлани Цици Азањац, мајстору фруле Момиру Пешаковићу, Драгану Ђоловићу и Туристичкој организацији Чачка, медијима на несебичном труду и помоћи у организацији, као и медијском спонзору – Радио Београду 2, на челу са Радоманом Кањевцем и свим саборашима, који годинама прате и подржавају ову традиционалну музичку манифестацију…

Зорица Лешовић Станојевић

(Цео текст у најновијем броју “Гласа“)

Оставите одговор