Grad

КУЛТУРНИ ТРАГ

Поводом две године власти, градоначелник Чачка Милун Тодоровић је са сарадницима, одржао конференцију за новинаре, посвећену анализи остварених резултата рада.

Намера градске власти је да Чачак буде препознатљив и по културним, уметничким и забавним садржајима, који би привукли и окупили све генерације. Ни у том погледу село не би смело да заостаје за градом. Пре неколико дана су завршени Дани урбане културе и ”ПРиЧА”, ове године биће одржан јубиларни 10. “Карусел”, а Тодоровић подсећа и на значај Парка младости.

– Задовољни смо организацијом свих тих догађаја, али подржавамо и ”Купусијаду” у Мрчајевцима, ”Сабор фрулаша” у Прислоници, “Дане западног Поморавља” у Заблаћу, “Кајсијаду” у Миоковцима…. Подржаћемо све манифестације које окупљају људе, привреднике, привлаче туристе – наводи Милун Тодоровић.

„Купусијада“, фото: Гвозден Оташевић

Чачак би требало да буде обогаћен новим садржајима, попут места за изнајмљивање бицикала на Авлаџиници, новим парком у Атеници.

– Омогућили смо суграђанима да ових дана на Градском тргу прате утакмице Светског првенства у фудбалу, у Русији. Тако нешто имају само Београд и Чачак. Очекујемо да наши победе Швајацарце са 2:0. Надам се таквом учинку и градске власти за две године. Победи, 2:0.

НИШТА БЕЗ ЉУДИ

Садашњи градоначелник Чачка подсетио је и на добар учинак претходне власти. Он је посебно уочљив у настанку Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју ”Зрачак”, стипендирању најбољих студената и ученика, мерама за вантелесну оплодњу, изградњи кружног тока код некадашње ”Моравице”…

– Све што радимо, фабрике, фискултурне сале, саобраћајнице… узалудно је, ако не буде било више људи. Заједно ћемо проналазити решења да нас буде више. Обнова Породилишта и градске Болнице је мали допринос. Уверен сам да мајка мора да има и економску сигурност. Запошљавање је ефектан подстицај рађању деце – сматра Милун Тодоровић, који је истакао помак и у запошљавању.

Пре две године на евиденцији Националне службе за запошљавање на посао је чекало 10.480 људи. Данас их је 8.177. Град Чачак је у активне мере политике запошљавања за две године уложио око 120 милиона динара, највише од свих локалних самоуправа у Србији. Влада Републике Србије је реализацију активних мера запошљавања подржала са 30 милиона динара. Ове мере су обухватиле 776 људи кроз програме новог запошљавања, самозапошљавања, јавне радове… Градоначелник је најавио да ће градска власт настојати да у наредном периоду определи још више средстава за мере запошљавања.

КРАЈ УТАКМИЦЕ

Једно полувреме владавине актуелног градског руководства је завршено. Како је већ поменуто, први човек очекује да на крају ”игре” резултат буде 2:0.

– За две године Чачак видим као победника, град младости, потенцијала и искуства. Нећемо заборавити најстарије, ни најмлађе, нити радно активне људе. Посебно су угрожене генерације од 55. године до пензије. Нисмо заборавили на Дом за старе, Дом здравља у Љубићу. Што је најважније, више не смемо бити црна економска рупа – напомиње милун Тодоровићи.

ЗАШТИТА ОД ПОПЛАВА

Градоначелник је говорио и о великим поплавама, које су током 2014. и 2016. проузроковале штету на путној инфраструктури и у пољопривреди, у висини од око 200 милиона динара. Како је навео, “Србијаводе” и Град Чачак су у претходне две године урадили неколико стратешких докумената у области заштите од поплава. У санацију обале Западне Мораве – у Заблаћу, Вапи и Виљуши, већ је инвестирано 23 милиона динара, а за завршетак предвиђених радова обезбеђено је и додатних 12 милиона динара. Урађена је и пројектна документација за изградњу заштитног зида код “Борчеве” хале.

– Нисмо заборавили ни канал за наводњавање од Парменца до Љубић кеја, завршавамо документацију и очекујемо да “Србијаводе” распишу тендер за извођење радова током лета, најкасније до јесени. Такође, усвајањем Просторног плана ”Центар” ће бити створени услови да се већ током лета настави даља реконструкција канала, од Љубића до Катрге – истакао је Тодоровић.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.