Kultura

ЛА ЛИНЕА

ЛА ЛИНЕА

Пише: Душан Даријевић

На сјајан начин, промоцијом збирке Ла Линеа, Ане Ранђић у среду, 21. марта, на Светски дан поезије, у Клубу Дома културе почело је 55. Дисово пролеће. Препуно младих људи, који су дошли да подрже своју професорку, али било је и старијих (пријатељи, колеге и љубитељи поезије), који су са интересовањем дошли да испрате прво песничко представљање Ане Ранђић, познате и популарне професорке српског језика и књжевности Гимназије у Чачку.

Вече је отворила Марија Радуловић, стихове је говорио млади Чачанин, глумац СНП-а у Новом Саду Душан Вукашиновић, уз дискретну гитарску пратњу Алексе Радовановића. Надахнуто о поезији своје колегинице говорио је Владимир Димитријевић, који је истакао линију која повезује Ану са поезијом Бодлера, Попе и Миљковића. У величанственом заносу, ауторка је казивала своју поезију, о гле чуда, инспирисану једним цртаним филмом, Ла Линеа, Оскара Кавандолија. Анина збирка песама, објављена у едицији „Тамна је ноћ“, издавачке куће Бернар, Стари Бановци – Београд 2017. године, има истоветан назив као и популарни цртаћ, који је обележио детињство многима од нас. У овој песничкој књизи која ће се свакако читати и представља један зрео и самосвојан песнички израз, сабране су Анине песме настале од 1991 – 2017.
Добро запамтите ово песничко име – Ана Ранђић.
Све честитке Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ на одличној организацији и сјајном почетку још једног Дисовог пролећа.

ЛА ЛИНЕА

Да ми је да се наједем Попајевог спанаћа,
Па да гвозденом песницом научим памети
Досадног Баџу, смешну Оливу.
Да ми је да узмем који дим из Попајеве луле
Кад се оствари овај сан,

Да ми је да ме по води носи лађа
И, кад се нађем у опасности,
Да ме спаси сигурна мушка рука
Разбојника Кађе.

Још бих волела да, као Барум Барум,
Предвиђам будући потез Аутора,
Безбрижно ходајући
По својој црти.
(Чачак, 1994)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.