Geografski zavičajnik

Legende o Jelici i Gradini

GEOGRAFSKI ZAVIČAJNIK (10)

Legende o Jelici i Gradini

Svitanje i dragacevska magla... foto Stefan Lukic'
Svitanje i dragačevska magla, foto Stefan Lukić

Čačanski novinar i pisac Radovan M. Marinković, u svojoj knjizi „Jeličke legende“, („Čačanski glas“, 1977), ispričao je narodna predanja i zaveštanja i mnoge priče o Čačku, Dragačevu i okolini, a mi izdvajamo nekoliko o Jelici i čuvenoj Gradini.

„Kad je bio potop, planina je nestala u vodi. I svi ljudi su se podavili, samo je na Crnoj steni uspela da se spase devojka Jelica.

Čim se voda povukla, Jelica se premestila na susedni vrh i tu, kasnije, napravila bakarno gumno.

Jelica foto Stefan Lukic
Jelica, foto Stefan Lukić

To gumno je zaraslo u zemlju. Umrla je i devojka Jelica, ali je planiniostavila svoje ime“.

GRADINA

„Kada je završio crkvu u Ježevici, ban Milutin je otišao u jedna ratni pohod. Pošto se pobedonosno vratio, namerio je da na jeličkom visu ozida grad prema svom ugledu.

Radovi su brzo odmicali. Glavni graditelj bila je žena mu banica Ikonija.

Grad nisu završili. Gradina, nedaleko od Stejnika, samo ruševina govori o neimarima.“

Gradina jedan januarski pogled foto Slavuj
Gradina – jedan jaunarski pogled, foto Slavuj

GRADINA I KOVČEG

„Pripoveda se da je Prokleta Jerina obnavljala stari rimski grad na Jelici potajno od svih. Iako su radili najbolji majstori, gradnja je sporo odmicala. Radnici su govorili da vile noću ruše grad. Stari dvorski lautaš je, navodno, slušao opčinjen njihovu muziku po celu noć.

Gradina na Jelici foto Slavuj
Gradina na Jelici, foto Slavuj

Jerina je, međutim, znala da grad ruše turske uhode, pa je rešila da lično rukovodi radovima. I – posao je brzo odmicao.

Za ručak su Jerini davali vruću lepinju, koju su najlepši momci iz Moravskog grada iz ruke u ruku dodavali i donosili obesnoj despotovici. Desi se jednom da nekom mladiću lepinja ispadne iz ruke u blato, pa Jerina naredi da mu odrube glavu i sahrane ga bez glave u kameni kovčeg na onom mestu gde mu je lepinja ispala.

Uskoro Turci napadnu još nezavršeno utvrđenje, osvoje ga i sruše.

Vis na planini Jelici, na kome se još uočavaju zidine, narod prozva Gradina, a proplanak na kome je sahranjen u kamenom kovčegu onaj mladić prozvaše Kovčeg.“

markica-geografski-zav-za-projekat

 

Ostavite odgovor