Aktuelno

LETNJA ŠKOLICA NARODNE TRADICIJE

LETNJA ŠKOLICA NARODNE TRADICIJE

narodni-muzej-cacak-foto-SmallU Narodnom muzeju u Čačku u naredna tri meseca biće organizovane radionice za decu školskog uzrasta iz hraniteljskih porodica na teritoriji Moravičkog okruga. “Letnja školica narodne tradicije”, kako se zovu ove radionice, počela je prošle subote, a cilj je da deca steknu znanje o tradiciji našeg kraja. Koordinator rada radionice je Miloš Ilić, diplomirani defektolog, savetnik za hraniteljstvo Moravičkog okruga, Kancelarija u Čačku. Direktan rad sa decom obavljaju Ivana Ćirjaković, viši kustos-etnolog iz Narodnog muzeja u Čačku i Snežana Jeftić, diplomirani defektolog. Projekat finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Radionice imaju tri segmenta. U prvom će se učesnici radionice upoznati sa stalnom postavkom muzeja u konaku Jovana Obrenovića i sa osnovnim elementima naše narodne tradicije u okviru nekoliko tema: kuća i život u njoj, narodna nošnja, narodni muzički instrumenti i dečje igre. Aktivnosti su zamišljene kao neposredan dodir sa predmetima iz etnološke zbirke, a učesnici radionice će imati zadatak da svoja zapažanja i iskustva iskažu različitim likovnim tehnikama.

U drugom segmentu polaznici će savladati osnove nekoliko tehnika ukrašavanja predmeta od gline, drveta i tekstila. U trećem segmentu planiran je izlet učesnika radionice u muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu, kojim će biti zaokružen rad radionice.

Na kraju projekta u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku biće priređena izložba radova nastalih u toku trajanja radionice,  kroz koju će biti prikazana njihova nova znanja.

Kako navode organizatori, cilj ovog projekta je bolja integracija u zajednicu dece iz hraniteljskih porodica na teritoriji Moravičkog okruga i sticanje novih znanja o tradiciji. Pored toga, važno je sticanje navika posete i praćenja programa ustanova kulture kod ove populacije, koja je slabo ili nikako obuhvaćena bilo kakvim vidom aktivnosti, kao i njihovo učešće u budućim programima i aktivnostima Narodnog muzeja u Čačku. Ujedno, ovo je prilika za osmišljeno slobodno vreme u toku letnjeg raspusta.

Ostavite odgovor