Aktuelno

ЛЕТЊА ШКОЛИЦА НАРОДНЕ ТРАДИЦИЈЕ

ЛЕТЊА ШКОЛИЦА НАРОДНЕ ТРАДИЦИЈЕ

narodni-muzej-cacak-foto-SmallУ Народном музеју у Чачку у наредна три месеца биће организоване радионице за децу школског узраста из хранитељских породица на територији Моравичког округа. “Летња школица народне традиције”, како се зову ове радионице, почела је прошле суботе, а циљ је да деца стекну знање о традицији нашег краја. Координатор рада радионице је Милош Илић, дипломирани дефектолог, саветник за хранитељство Моравичког округа, Канцеларија у Чачку. Директан рад са децом обављају Ивана Ћирјаковић, виши кустос-етнолог из Народног музеја у Чачку и Снежана Јефтић, дипломирани дефектолог. Пројекат финансира Министарство културе и информисања Републике Србије.

Радионице имају три сегмента. У првом ће се учесници радионице упознати са сталном поставком музеја у конаку Јована Обреновића и са основним елементима наше народне традиције у оквиру неколико тема: кућа и живот у њој, народна ношња, народни музички инструменти и дечје игре. Активности су замишљене као непосредан додир са предметима из етнолошке збирке, а учесници радионице ће имати задатак да своја запажања и искуства искажу различитим ликовним техникама.

У другом сегменту полазници ће савладати основе неколико техника украшавања предмета од глине, дрвета и текстила. У трећем сегменту планиран је излет учесника радионице у музеј на отвореном „Старо село“ у Сирогојну, којим ће бити заокружен рад радионице.

На крају пројекта у Галерији Народног музеја у Чачку биће приређена изложба радова насталих у току трајања радионице,  кроз коју ће бити приказана њихова нова знања.

Како наводе организатори, циљ овог пројекта је боља интеграција у заједницу деце из хранитељских породица на територији Моравичког округа и стицање нових знања о традицији. Поред тога, важно је стицање навика посете и праћења програма установа културе код ове популације, која је слабо или никако обухваћена било каквим видом активности, као и њихово учешће у будућим програмима и активностима Народног музеја у Чачку. Уједно, ово је прилика за осмишљено слободно време у току летњег распуста.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.