Aktuelno

„Летња школица народне традиције“

У суботу 8. jула у дворишту и просторијама Народног музеја Чачак почиње са радом радионица за децу школског узраста смештену у хранитељске породице на територији  Моравичког округа.

У периоду од три месеца учесници радионице ће имати прилику да стекну основна знања о традицији нашег краја.

muzej

Пројектом ће координирати  и  вршити евалуацију рада радионице  Милош Илић, дипломирани дефектолог, саветник за хранитељство Моравичког округа, Канцеларија у Чачку. Директан рад са децом обављаће Ивана Ћирјаковић, виши кустос-етнолог из Народног музеја у Чачку и Снежана Јефтић, дипломирани дефектолог. За пројекат „Летња школица народне традиције“ добијена су средства од Министарства културе и информисања РС.

Радионичарски рад  ће се састојати из три сегмента.

У првом ће учесници радионице бити упознати са Сталном поставком Музеја у конаку Јована Обреновића и са основним елементима наше народне традиције у оквиру неколико тема-кућа и живот у њој,народна ношња, народни музички инструменти, дечје игре. Активности су замишљене као непосредан додир са предметима из Етнолошке збирке, а учесници радионице ће имати задатак да своја запажања и искуства искажу различитим ликовним техникама.

У другом сегменту учесници радионице ће савладати основе неколико техника украшавања предмета од глине, дрвета и текстила.Трећи сегмент чини излет учесника радионице у Музеју на отвореном „Старо село“ у Сирогојну којим би се заокружио рад радионице.

На крају рада радионице у Галерији Народног музеја у Чачку биће приређена изложба радова насталих у току трајања радионице и приказати стечена знања.

Циљ овог пројекта је боља интеграција у заједницу деце школског узраста смештене у хранитељске породице на територији Моравичког округа и стицање нових знања о традицији, као и прилика за осмишљено слободно време у току летњег распуста. Стечена навика посете и праћења програма установа културе код ове популације која је слабо или никако обухваћена било каквим видом активности као и учешће у будућим програмима и активностима Народног музеја у Чачку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.