Kulturni vodič

МЕДАЉОНИ РУСИЈЕ

Среда, 24. април, 19:30, Клуб Дома културе

МЕДАЉОНИ РУСИЈЕ – Дугогодишњи уредник и новинар, политички аналитичар и дописник из Русије, са Блиског Истока, Северне Африке и Индије, проф. др ВИОЛЕТА РАШКОВИЋ ТАЛОВИЋ, декан Факултета за међународну политику и безбедност говориће нам о својим утисцима о различитим културама, актуелним политичким догађајима, а посебно о својим импресијама о великој и недокучивој руској „тајни“.

Своје импресије је пренела у богато илустровану књигу „Медаљони Русије“у којој су великани попут Пушкина, Гогоља, Љермонтова, Толстоја, Јесењина…ту су и интервјуи са најзначајнијим уметницима, прича о скривеном благу темплара у Светоданиловском и Симеоновском манастиру, као и Московском Кремљу, Владимиру Путину…разговор са академиком Потаповим, највећим стручњаком за лечење мозга, примабалерином Мајом Плисецком и њеном наследницом Светланом Захаревом, одсјај су како професорка каже, на „медаљонима“ руских сећања….

Животни пут је Виолету Рашковић Таловић пре више од деценије одвео у Русију, а као репортер проницљивог запажања, бележила је утиске о овој великој земљи, и објављивала их у свом матичном листу – „Вечерњим новостима“. Њени текстови о историјским знаменитостима и личностима, уметничким и књижевним великанима, значајним институцијама, али и савременицима из свих области живота, од политике, до вере, сабрани су у луксузно опремљено и богато илустровано дело „Медаљони Русије“.

Један од својих последњих интервјуа, најбоља руска балерина свих времена Маја Плисецка дала је управо Виолети Рашковић Таловић, док јој је о другој балетској легенди Рудолфу Нурејеву у перо говорио његов велики пријатељ Леонид Романков. У књизи је и разговор с тренутном сувереном звездом балета – Светланом Захаровом. Њени саговорници међу руским уметницима били су и филмски редитељ Андреј Кравчук и скулптор Зураб Константинович Церетели, али и уметнички директор Кубањског козачког хора Анатолиј Арфејев и Карина Багдасарова, највећа руска циркуска звезда.

Причала је ауторка ових „медаљона“ и са академиком Александром Потаповом, светским стручњаком за лечење људског мозга, генералом Леонидом Решетњиковом, дугогодишњим директором Института за стратешка истраживања Русије, контроверзним политичарем Владимиром Жириновским… Обилазила је места где су живели и стварали класици руске литературе – Пушкин, Гогољ, Љермонтов, Толстој, Јесењин…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.