Kultura

МЕМОРИЈАЛНО О УМЕТНИКУ ПРИРОДЕ

РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА ГРУЈИЦЕ ЛАЗАРЕВИЋА У МОДЕРНОЈ ГАЛЕРИЈИ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ У ЛАЗАРЕВЦУ

У понедељак, 25. јуна у 19 часова, у Модерној галерији Центра за културу у Лазаревцу биће отворена ретроспективна изложба “Свет акварела – Грујица Лазаревић”, ауторке Даринке Станојевић. Изложба се реализује у оквиру манифестације “Дани Лазаревца”, уз подршку Секретеријата за културу Града Београда. Повод за организовање ове изложбе је, поред завичајног сећања, пошто је Грујица Лазаревић рођен 2. октобра 1935. године у Рудовцима код Лазаревца и 15 година од смрти сликара 19. јуна 2003. године у Чачку, граду у коме је провео највећи део свог радног и стваралачкогог живота.

На изложби ће бити представљен део богатог уметничког наслеђа сликара, из личног фонда уметникове кћерке Свјетлане Ђелошевић, који ће обухватити период од седамдесетих година прошлог века, до 2002. године. У каталогу изложбе ауторка поставке закључује да је “сликарски опус Грујице Лазаревића уметност природе, а његове слике, без обзира у којој техници осликане, носе интимистичке записе пажљивог ликовног посматрача… Пука интерпретација већ виђеног на његовим платнима није дата чак ни у наговештајима. Природу доживљава пуним бићем и као такву специфичном поетиком преноси њене делове на своја сликарска платна”.

Грујуца Лазаревић је завршио Школу за примењену уметност “Ђорђе Крстић” у Нишу, у класи Пере Станисављевића, ликовни одсек Више педагошке школе у Београду и Педагошки факултет на одсеку за ликовну културу у Ријеци. Професионалну каријеру започео је као наставник ликовног васпитања у Бихаћу, Сарајеву и Чачку у ОШ “Вук Карџић”. Био је члан УЛУС-а од 1971, уредник Ликовног програма Дома културе у Чачку у коме је основао Ликовни салон, један је од оснивача Удружења ликовних уметника Чачка – ЛУЧ. У Сарајеву је завршио и курс за редитеље,  неколико комада реализује у Бихаћу и Чачку. Излагао је на 80 самосталних и 230 колективне изложбе у земљи и иностранству. Био је редован учесник културне манифестације “Селу у походе”, коју је иницирао глумац Зоран Радмиловић од 1972. до 1990. године. Иницијатор је оснивања Рудовачке ликовне колоније 1997, и један од оснивача “Тиске академије акварела” у Новом Бечеју.

Добитник је Октобарске награде Чачка 1980, Специјалне награде Задужбине краља Петра Првог Карађорђевића на Југословенском бијеналу минијатуре 1992. у Горњем Милановцу, награде Друштва ликовних уметника Западног Поморавља “Драган Ћирковић” 1976, 1985. и 1996, награде Бијенала у Земуну 1993, Југословенског бијенала акварела у Зрењанину 1993 и 1997, као и друге награде на изложби “Београд, инспирација уметника” у Београду 1996. Њему у част Рудовачка ликовна колонија названа је “Меморијал Грујице Лазаревића”, а у Смедереву је 2004. године установљена награда “Грујица Лазаревић” за акварел.

Зорица Лешовић Станојевић  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.