G.Milanovac Region

МИСЛЕ И РАДЕ И ЗА ЛОКАЛНУ ЗАЈЕДНИЦУ

ЈОШ ЈЕДНА ЗНАЧАЈНА НАГРАДА ЗА ПРЕДУЗЕЋЕ “РУДНИК И ФЛОТАЦИЈА РУДНИК ДОО”

МИСЛЕ И РАДЕ И ЗА ЛОКАЛНУ ЗАЈЕДНИЦУ

 

Предузеће “Рудник и флотација Рудник доо” добитник је награде за допринос локалној заједници, коју додељује “Траг фондација”, уз подршку Европске уније и Фондације “Чарлс Стјуарт Мот”. Награде за филантропију “Виртус” додељене су 24. марта у Дворани културног центра у Београду. Признање Ацу Илићу, генералном директору предузећа “Рудник и флотација Рудник доо”, уручио је Арне Санес Бјорнстад, норвешки амбасадор у Србији.

Независни жири одлучио је да предузећу са Рудника додели признање у категорији Допринос локалној заједници у којој компанија послује. Ова награда, иначе, додељује се великој компанији са преко 250 запослених, која се посебно истакла при решавању проблема у заједници у којој послује, схватајући значај малих иницијатива и развоја локалних заједница, које нису у центру збивања, и настојећи да им удахну нови живот и активизам.

Генерални директор Илић наглашава да награда коју су недавно добили много значи свим запосленима, јер се ради о признању за филантропију. Велико је, каже Илић, наћи се у друштву хуманих и друштвено-одговорних фирми и појединаца, који су били на недавној додели у Београду.

– Награда је за нас ипак била неочекивана, јер оно што радимо, не чинимо због признања, већ чистога срца и образа. Хтели смо да кроз неке пројекте помогнемо, пре свега овдашњој деци, а касније смо активности проширили. Са друге стране, мислим да смо и друге подстакли на филантропију, а то је најзначајније. Јер свакоме коме смо помогли, на неки начин је узвратио заједници – констатује Илић.

Предузеће је, наиме, у претходних неколико година реализовало два пројекта везана за помоћ основним школама на територији Рудника – ОШ “Арсеније Лома”, а посебно важан допринос дали су за обнову четворогодишње школе у Мајдану. Објекат и мобилијар ове школи, која има седам ученика, био је дотрајао, а онда се укључио менаџмент “Рудника” и обезбедио значајна средства за уређење и опремање школе. Помоћ је обезбеђена и за Дом пензионера на Руднику, чији су корисници махом бивши радници предузећа.

Један од дугорочних пројеката је и адаптација објекта Дома културе у овој варошици, који је пре обнове био потпуно руиниран, а који је у новом руху од 2014. године. У адаптацију и уређење уложено је више од 20 милиона, а у предузећу наглашавају да су наставили да се брину о одржавању и опремању објекта, који је остао у власништву “Рудника”. Поврх свега, у последњих неколико година све догађаје и манифестације у Дому културе, организује предузеће, у сарадњи са бројним партнерима из локалне заједице – Музејом Рудничко-таковског краја, Културно-уметничким друштвом “Шумадија”, Позориштем и Културним центром из Горњег Милановца, као и другим бројним сарадницима. Наравно, већина догађаја је за заинтересоване бесплатна.

Дубравка Познић, саветник за пословну комуникацију у предузећу “Рудник и флотација Рудник доо”, подсећа да су у последњих неколико година за своје друштвено одговорно пословање добили већи број признања и истиче да нова награда представља потврду свих активности и ангажмана у протеклом периоду. Наравно, то је и подстрек за даљи рад, јер, каже Познић, у плану је наставак активности, а спремају и неке нове пројекте.

О њиховом досадашњем ангажману говори и податак да је од 2014. до сада у Дому културе организовано више од сто разних манифестација – представа, изложби, концерата, филмских пројекција, књижевних вечери… На ове догађаје сада не долазе само мештани, већ је богат програм успео да заинтересује публику из Горњег Милановца, околних градова, али и из самог Београда.

– Долазе и деца из основних школа са територије Рудника, као и из земунског одмаралишта… Осим представа и изложби, које су прилагођене том узрасту, у Дому културе се организују и разне радионице за најмлађе – за иконопис, уметничке радове и занате – рекла нам је Дубравка Познић.

Награда “Виртус” додељује се сваке године предузећима и појединцима који су на најделотворнији, најдугорочнији и најефикаснији начин подржали активности или акције, које су усмерене на опште добро, са циљем промоције и стимулације филантропије у Србији.

В. Т.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.