Obrazovanje

МОТОР ПРИВРЕДНОГ РАЗВОЈА

Наредног семестра трогодишња Висока школа техничких струковних студија Чачак уписаће већи број студената. Будуће бруцоше очекују и нови студијски програми.

 

– Претходних година смо уписивали 264 буџетских и око 150 самофинансирајућих студената. Поднели смо захтев Влади Србије за увођење нових смерова. Надамо се потврдном одговору и у том случају у новој школској години биће уписано више бруцоша на студијским програмима информационе технологије и еколошки менаxмент. Аплицирали смо и за неколико нових програма на мастер струковним студијама електротехнике и рачунарства и машинства – подсећа професор др Драган Брајовић, директор ВШТСС.

Да ли ћете мењати цене школарине?

– Исте су неколико година. Зарада нам није приоритет. Желимо да развијамо школу и усавршавамо лабораторије. Свесни смо околности у којима живимо и да је родитељима све теже да школују децу. Трудимо се да изађемо у сусрет свим студентима који имају здравствених или материјалних проблема. Нисмо мењали ни цене уџбеника, јефтиније је купити их, него фотокопирати. Годишња школарина за самофинансирајуће студенте је 70 хиљада динара, могуће је плаћање у више рата. Покушавамо да на сваки начин олакшамо и студентима и родитељима.

DSCN4604

Какве су лабораторије и колико студенти могу практично да се усавршавају?

– Лабораторије су врло важне, зато се трудимо да их што боље опремимо, али из сопствених средстава. Наше могућности нису велике, а нема ни Министрство просвете довољно новца да нам помогне. Зато аплицирамо за донације и конкуришемо за међународне пројекте. Развили смо добру сарадњу са чачанским привредницима и користимо њихове производне капацитете за потребе праксе. Иако нам свима звучи познато, морамо разликовати струковне и академске студије. Струковне студије омогућавају студентима практична и примењена знања, тако да после школовања буду спремни за рад.

Дуално образовање постаје све популарније. Школа има и кабинет у компанији „Слобода“.

– Већ сам поменуо да имамо добру сарадњу са привредницима, нарочито са „Слободом“. Наша школа је последњих деценија дала око шест хиљада инжењера. Били смо добар мотор развоја овог дела Србије. У „Слободи“ ради доста инжењера који су код нас завршили студије. Праксу води професор Радисав Ђукић, некадашњи радник „Слободе“. Желели бисмо да остваримо сарадњу и са другим привредницима. Ипак, у окружењу немамо тако великих фирми, што је и велика кочница дуалног образовања. И за то смо поднели захтев надлежнима, надамо се потврдном одговору. Очекујемо и да ће Машинско-саобраћајна школа добити одељења дуалног образовања, тако да би у догледно време њихови ученици могли да наставе школовање код нас.

Колико ваших студената добије посао после студија?

– С обзиром на то да их је доста из других градова, не можемо да водимо тачну евиденцију. Али, имамо више примера добре праксе. Пошто наши студенти могу да се практично усавршавају, увек их саветујемо да буду најбољи, или међу најбољима. Наравно, најважније је да им амбиције не угрозе здравље. Та наша позитивна искуства углавном потичу из приватних фирми. Требало би да успоставимо такав систем у коме бисмо могли да обавежемо послодавце да запосле студенте који код њих обављају стручну праксу. Међутим, прилике у нашој привреди и на тржишту рада сада нам не отварају велике могућности.

Будући да постоји нека шанса да студенти добију посао после школовања, постаје ли Чачак све пополарнији високошколски центар?

– Доста је уложено у студентски стандард. Нашим полазницима је омогућено да конкуришу за дом, могу да користе студентски ресторан, спортске садржаје и све што им нуди наша универзитетска четврт.

Наука је жив процес, стално се мења и усавршава. Морамо и ми да одржимо корак са временом. Да бисмо то постигли, трудимо се да пратимо нова сазнања. Доступна су нам сва научна знања, имамо врхунске предаваче. Настојимо да студентима обезбедимо добру понуду, зато не морају одлазити у друге градове да би се школовали. Није наодмет увек поновити да је доста јефтиније студирати у свом граду. Овде имају све што је неопходно за теоријску и практичну наставу. Одлазак у други град на школовање није услов за изградњу одговорне и самосталне личности. Такве особине од малих ногу стичемо у породици.

Имају ли ваши студенти могућност да одлазе на размене у друге земље? Каква је сарадња са струковним школама у окружењу?

– Остварили смо добру сарадњу са Високом струковном школом у Сплиту. Наш и њихов студијски програм је исти, тако да наши студенти могу овде да започну, а тамо да заврше студије. Њихов образовни план и програм су у складу са захтевима Европске уније. Успостављамо и сарадњу са сличним школама у Македонији и Словенији. Знамо да су Хрватска и Словенија њима привлачнији, јер су у Унији. Неки наши студенти су тамо завршили школовање и добили посао. Има и примера појединаца који су се запослили у Немачкој, пратили су њихове конкурсе и понуде, показали се као добри и остали тамо да раде.

DSCN4601

Зашто бисте младе људе саветовали да упишу Високу школу техничких струковних студија у Чачку?

– Већ смо поменули да имају одличне услове за стицање теоријског и практичног знања, право на дом, ресторан… Наша школа постоји од 1960. У међувремену, прерасли смо у трогодишњу Високу школу техничких струковних студија. Међу првима смо применили Болоњску концепцију и добили акредитацију 2007. Пет година касније, стигла је и реакредитација. Сада смо поново аплицирали за акредитацију и увођење нових смерова и програма мастер студија. Традиционално, највеће интересовање је за студије електротехнике и машинства. Имамо и издвојено одељење у Лазаревцу. Тамо уписујемо 30 буxетских студената сваке године. Морам да поменем и да су “ Колубара“ и “Електромреже“ Ваљево показале интересовање за наше полазнике. Неки одавно и раде у тим фирмама.

ОСНОВНЕ СТУДИЈЕ

Електроенергетика

Електроника и рачунарство

Производно машинство

Инжењерска информатика

Графичка техника

Производни менаџмент

 

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТУДИЈЕ

Електротехника и рачунарство

Индустријско инжењерство

Ускоро мастер струковне студије!

 

 

ШТАМПАРИЈА И ЧАСОПИСИ

Висока школа техничких струковних студија у Чачку већ шест година издаје стручни часопис „Техника и пракса“. Текстове и истраживачке радове објављују студенти и професори. Свој часопис „Индекс прес” и имају и студенти. Школа се може похвалити и одличном штампаријом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.