MUZIKA MORA DA PUTUJE…

INTERVJU: EKSKLUZIVNO: NEMANJA RADULOVIĆ, SVETSKI VIOLINISTA U SUSRET FEBRUARSKOM KONCERTU U ČAČKU

Koncertom violiniste svetske reputacije Nemanje Radulovića, najavljenim  za 5. februar 2017. godine, Čačak će nesumnjivo biti privilegovan grad, a sudeći po interesovanju publike iz okruženja i svojevrsni regionalni centar događaja visoke kulture. Posle tri meseca pregovora i dogovora sa rukovodstvom Doma kulture, pre svega, zahvaljujući angažovanju glavnog urednika programa Vesne Petrović, nakon koncerta koji će imati u Beogradu na “Kolarcu”, Čačak će ovog puta biti jedini grad  u Srbiji, u kome će sa svojim saradnicima nastupiti ovaj mladi virtuoz. Privilegija je tim pre veća, jer se njegovi koncerti zakazuju na dve godine. Na ovaj ekskluzivan intervju Nemanja Radulović je pristao 24. decembra u Beogradu.

Nemanja Radulović je rođen 1985. godine u Nišu. Kao vunderkind je već sa osam godina imao svoj prvi nastup, sa 14 je primljen na Visoki nacionalni konzervatorijum za muziku u Parizu, u klasu profesora Patrisa Fontanaroze, koji je imao presudan uticaj u njegovoj “munjevitoj karijeri”, kao i profesor Dejan Mihailović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Majstorske kurseve pohađao je kod čuvenih violinista Jehudija Menjuhina, Xošue Epštajna i Dejana Mihailovića. Održao je više od 900 koncerata u gotovo svim prestižnim dvoranama sveta i osvojio brojne nagrade. Harizma kojom osvaja publiku i osoben stil nastupa i muziciranja su ono po čemu se prepoznaje i pamti Nemanja Radulović…

nemanja-r

Da li je Vaš dolazak u Čačak potvrda visokog profesionalizma i činjenice da je kultura zaista globalno dobro? Obično čujemo od velikih umetnika da nema malih i velikih uloga, malog i velikog koncerta, postoji samo dobro, ili loše urađan posao. Šta Vam je bio motiv da dođete u jedan mali grad i da nam priuštite ovo veliko zadovoljstvo?

-Ja ne pravim razliku između medija, između manjih i velikih gradova, mislim da muzika treba svuda da bude. Volim da sviram i u Njujorku i u Tokiju, ali ne pravim razliku između ljudi. Iz iskustva, moram da kažem, od kako se bavim ovim poslom, iako ne mogu da kažem da je to za mene posao, nego zaista ljubav, shvatio sam, u bilo kom gradu da svirate, bitna je organizacija i bitna je publika.

n-radulovic

I kada osetite da ljudi zaista žele da im svirate, pa, ništa lepše. Kada vas neko zove, da li svirali u Čačku, ili u Leskovcu, Nišu, Aranđelovcu, ili u Beogradu, meni je zaista svejedno.

Zorica Lešović Stanojević

(Ceo intervju sa Nemanjom Radulovićem čitajte u novogodišnjem broju „Čačanskog glasa“)

Ostavite odgovor