Kulturni vodič

НАГРАЂЕНИ НАЈВРЕДНИЈИ ЧИТАОЦИ У ОГРАНЦИМА ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

СВЕЧАНОСТИ У МРЧАЈЕВЦИМА, ЗАБЛАЋУ, ПРИЈЕВОРУ И ПРЕЉИНИ

Од 1. децембра прошле године, када су за верност књизи награде добили читаоци огранка Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Мрчајевцима, током јануара ова установа је наставила са награђивањем највреднијих читалаца у својим издвојеним одељењима.

У среду, 24. јануара, награде су додељене највреднијим читаоцима у претходној години у ОШ „Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу. Свечаност је била посвећена и обележавању јубилеја, петнаест година успешног рада огранка Библиотеке у овом месту. Најмлађи читаоци, предшколци вртића у Заблаћу (ПУ „Радост“) са васпитачицом Мајом Петаковић извели су „Оду Вуку Караxићу“ и сценски приказ дела „Замислите децо“ Душана Радовића. Посебне симпатије и аплауз публике за рецитовање побрале су Андреа Смиљанић и Сашка Вучковић. Чланови рецитаторско-драмске секције школе, ђаци шестог и осмог разреда, представили су се рециталом „Деца су народ посебан“, који је по тексту Љубивоја Ршумовића приредила Зорица Ђаковић, професор српског језика.

 

У најмлађем библиотечком огранку, који је почео са радом на Савиндан 2003. у Парохијском дому у Заблаћу, већ неколико година успешно раде заједничка школска и  библиотечка секција, као и читалачки клуб, које воде библиотекар огранка Дубравка Илић  и Зорица Ђаковић, професор. У претходној години одржано је око 200 креативних и едукативних радионица за читаоце свих узраста, уписана су 453 члана, који су прочитали 6.610 књига, сликовница и часописа, тако да је избор највреднијих био тежак задатак. Књигама и дипломама су награђени: Лина Илић, ученица 2. разреда, Вук, првак и Елена Вујашевић, 5. разред, сви ђаци школе у Заблаћу. За највреднијег одраслог читаоца проглашена је Весна Милутиновић. Јубилеј огранка је честитала и награде уручила Биљана Раичић, заменик директора Градске библиотеке.

У четвртак, 25. јануара, шести пут су награђени највреднији читаоци огранка у Пријевору. Свечаност је одржана у ОШ „Божо Томић“, која је традиционално добар домаћин и сарадник Градске библиотеке. У музичком програму учествовали су ученици и професор музике Јелена Рубаковић. Песму добродшлице „Пријатеља кол’ко хоћеш“, извела је Јана Василијевић, 5. разред, а потом су се рециталом „Деца су народ посебан“, својим вршњацима представили гости из Заблаћа, како би се основци из места у којима раде огранци, упознали и дружили уз књигу и лепу реч. Након „Тиролског валцера“, који је на хармоници извела Ива Аврамовић, ђак 5. разреда, проглашени су највреднији читаоци. Од 100 уписаних чланова у 2017. години, за највредније су проглашени: Наталија Ковачевић, 3. разред, Ана Петровић, 4. и Јелена Маxаревић, 7. разред. Награде је уручила Снежана Планић, библиотекар у огранку.

 

Проглашавањем највреднијих читалаца у огранку у Прељини, у петак, 26. јануара, завршено је награђивање на терену. Свечаност је одржана у одељењу Библиотеке, а учесници програма били су предшколци из ОШ „Прељина“ и вртића „Бубамара”. Програм је започео заједничким извођењем Химне Светом Сави, а потом су плесну тачку извели чланови старије  групе, са васпитачицама Светланом Миленковић Пртењак и Маријом Поповић. Рецитације посвећене првом српском просветитељу говорили су предшколци које су припремиле васпитачице Славица Рајовић и Јелена Симовић, а музичку тачку на фрули извела је Јана Пешић. Наступили су и полазници припремног предшколског програма са васпитачицом Јеленом Миросавић, и сви заједно су поздрављени великим аплаузом публике.

 

За највредније читаоце у претходној години проглашени су: Сара Шкипић, 5. разред, Мина Крупеж и Андријана Цвркота, обе 6. р. школе у Прељини. За верност књизи награђени су и одрасли читаоци, Данијела Ранђеловић и Даница Вуковић. За посебну сарадњу са Библиотеком захвалнице су добиле васпитачице вртића „Бубамара“. Награде је уручио Владимир Симић, библиотекар у огранку, коме су се стиховима и цртежима, за посвећено дружење и рад, захвалили најмлађи читаоци. Програме у огранцима припремили су Дубравка Илић и Владимир Симић.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.