Obrazovanje

Наука долази и остаје у Чачку

Висока школа техничких струковних студија у сусрет новој школској години

– Потрудили смо се да у наш град донесемо најновија научна сазнања и вредности. Нема разлога да деца одлазе у друге средине да би стицала иста или слабија знања. Желели смо да обезбедимо добру понуду студентима и сигурнији породични живот. Академским радницима, привредницима и широј друштвеној заједници остаје обавеза да младима омогуће запослење после школовања – каже професор др Драган Брајовић, директор чачанске ВШТСС.

 До сада је Висока школа уписивала 264 буџетских и око 150 самофинансирајућих студената. Бруцоши су се опредељивали за четири студијска програма, електротехника и рачунарство, машинство, графичка техника и производни менаџмент. Све брже промене у привреди и друштву захтевају и осавремењавање наставе и студијских програма.

– Наука је жив процес, стално се мења и усавршава. У складу са потребама данашњице, поднели смо захтев Влади Србије да нам одобри нове студијских програма, информационе технологије и еколошки менаxмент. Аплицирали смо и за мастер струковне студије електротехнике и рачунарства и машинства. Уколико надлежни акредитују нове студијске и програме усавршавања, убудуће нећемо имати специјалистичке студије, а струковни инжењери ће се школовати пет година – наводи Брајовић. Обогаћивање студијских програма, подразумева и упис већег броја студената.

DSCN4604

Висока школа ће организовати припремну наставу за полагање пријемних испита. Часови ће углавном бити одржавани викендом. Да би се што боље припремили за студије, будући бруцоши моћи ће и да надокнаде пропуштена знања из математике.

– Бесплатна припремна настава почиње средином маја. Касније ћемо организовати и наставу из математике. Досадашња искуства наших професора указују да је математика највећи проблем студентима. Неколико година нисмо мењали цене школарине. Свесни смо да је родитељима све теже да школују децу, зато нам зарада није примарни циљ. Желимо да развијамо студије, да опремамо лабораторије, омогућимо студентима стручну праксу и студијска путовања. Уколико наши нови студијски програм буду акредитовани, имаћемо импонзантан број студената из Чачка и других градова. Наша Школа се налази на Факултету техничких наука са којим имамо одличну сарадњу у једној правој чачанској универзитетској четврти. Нашим студентима доступни су студентски дом, ресторан, спортски сарџаји… Сигурно је да ће Србији бити све потребнији струковни инжењери. Што је најважније, млади Чачани не морају одлазити у друге градове на студије. Имамо врхунске предаваче, “довели” смо науку у Чачак – напомиње директор ВШТСС.

Оставите одговор