Aktuelno

НАШИ ФУДБАЛЕРИ НА МУНДИЈАЛИМА – ОД УРУГВАЈА ДО РУСИЈЕ

НОВА КЊИГА ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ ПЧЕЛИЦА

 

Док сви љубитељи фудбала нестрпљиво ишчекују предстојеће Светско првенство у фудбалу, које се ове године одржава у Русији, Издавачка кућа Пчелица је објавила књигу Наши фудбалери на мундијалима – од Уругваја до Русије, аутора Бојана Љубеновића, познатог афористичара, писца и новинара, који се показао и као врсни познавалац најпопуларнијег спорта на свету.

У питању је неуобичајена историја светских првенстава у фудбалу, са посебним освртом на првенства на којима је учествовала наша земља. Уводним текстовима Како је све почело и Почеци фудбала у Србији Љубеновић фактографију историје фудбала, која се у текстовима ове врсте не може занемарити, утапа у спонтану нарацију, на тренутке сентименталну и пуну разумевања и дивљења према људима који су заслужни за популаризацију фудбала на његовим почецима. Због тога читаоцима можда неће ни остати у сећању године првих утакмица или подаци о највећем броју голова, али ће сваки читалац ове књиге запамтити да су немачки и енглески војници на Божић 1914. године изашли из својих ровова и одиграли пријатељску фудбалску утакмицу. Бирајући овај необичан детаљ из историје фудбала и рата, Љубеновић подсећа љубитеље фудбала шта је првобитна идеја овог, али и било ког другог спорта, подсећа на његову величину и моћ, које се не мере скупим уговорима, већ способношћу да људе учини бољим.

Прича о почецима фудбала у Србији је посебна прича – топла, емотивна и сликовита. Чак и када говори о неуспесима репрезентације, аутор ове књиге то чини са извесним симпатијама и разумевањем за фудбалере који су крајем 19. века у подножју Калемегдана, несвесни величине која ће из тога настати, са одушевљењем одиграли прву фудбалску утакмицу у Србији.

Суштински најбитнији део књиге је историјски преглед светских првенстава у фудбалу на којима су учествовале, под различитим називима, сходно мењању имена држава, репрезентације наших фудбалера. На тај начин је настало једанаест прича о српском излету у светски фудбал, од укупно двадесет одржаних светских првенстава, почевши од првог у Уругвају 1930. до последњег у Немачкој 2014. године. Иако књига има поднаслов Од Уругваја до Русије, прича се завршава у Немачкој, а предстојеће Светско првенство у Русији је најављено уз ексклузивну фотографију актуелне репрезентације Србије. Поред историјског прегледа, ова књига се може похвалити мноштвом аутентичних фотографија, занимљивих фудбалских података и анализама мечева. Љубеновићев афористичарски стил из залеђа нарације пробија и првобитној намери да се напише неутрална спортска хроника даје на тренутке духовит карактер.

Уз сваку књигу иде и јединствен поклон – постер са фотографијама свих домаћих репрезентација од Уругваја до Русије, које су први пут окупљене на једном месту. У духу мотивацијских говора, кратак текст на полеђини књиге о свом доживљају фудбала потписује наш фудбалски ас, Илија Петковић. Његове исповедне речи о „испуњењу фудбалског сна” могу бити здрава и подстицајна порука за све мале фудбалере.

Без обзира на то да ли сте познавалац фудбала или тек почетник, да ли сте колекционар или једноставно верни навијач репрезентације, ова књига ће бити одлично загревање пред почетак Светског првенства у фудбалу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.