Obrazovanje

НАЈБОЉЕ АУТОМЕХАНИЧАРЕ И БРАВАРЕ У МАЈУ ОЧЕКУЈЕ РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ

У ЧАЧКУ ОДРЖАНО РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ МАШИНСКИХ ШКОЛА ЗА ТРОГОДИШЊЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОФИЛЕ

У Машинско-саобраћајној школи, прошлог петка, одржано је Регионално такмичење машинских школа за трогодишње образовне профиле, аутомеханичар и бравар. На такмичењу су учествовала 22 ученика из седам школа Западне Србије, по 11 аутомеханичара и бравара. Победницима Регионалног такмичења предстоји Републичко надметање, које ће бити одржано у мају, у Крушевцу.

– На Регионалном такмичењу су учествовали ученици из седам школа региона Западне Србије, из Ваљева, Уба, Коцељева, Пожеге, Краљева, Новог Пазара и Чачка. Последњих година ми смо домаћини такмичења, што је потврда добре опремљености и квалитетног рада у нашој школи. Жао ми је што на такмичењу учествује мало ученика из осталих школа из окружења, а узрок томе је вероватно запостављање машинства. Ученици наше школе воле да се такмиче и учествују у скоро свим образовним профилима, односно областима – рекао је Мирко Лазовић, директор Машинско-саобраћајне школе у Чачку.

Мирко Лазовић и Драган Михаиловић

Професор машинске групе предмета у овој чачанској школи Драган Михаиловић, наглашава да су такмичења веома важна као мотивација за децу, али и због поређења њиховог знања:

– Наравно, осим што размењују своја искуства, уједно се и друже. Такмичење је обухватало два дела, тест знања и практичан рад. После полагања теоријског дела, ученици су у радионицама Машинско-саобраћајне школе показали и практично знање, на основу добијеног цртежа, по коме су радили задатке. Бравари су имали рок од 50 минута да ураде одговарајући машински део, да обраде плочицу, истурпијају, пресеку…, док су аутомеханичари за 25 минута требали да дијагностикују и отклоне квар на два аутомобила. Теоретски део се бодовао са 50 поена, а практични са 150, тако да је ученик могао имати максимално 200 бодова. Наравно, више се вреднује практични део, што је за занатлије веома важно.

Учесници такмичења, како кажу, желели су да провере своја стечена знања, а за овај позив су се определили, јер је тражен на тржишту рада и због добрих зарада.

РЕЗУЛТАТИ РЕГИОНАЛНОГ ТАКМИЧЕЊА

На Регионалном такмичењу, које је одржано прошлог петка, у Машинско-саобраћајној школи, у категорији образовни профил бравар, прво место је заузео Мирослав Ерић из Машинско-саобраћајне школе из Чачка, друго Ђорђе Божанић, такође из Машинско-саобраћајне школе, а треће Марко Филиповић из Техниче школе из Пожеге. На Републичко такмичење из образовног профила бравар пласирали су се и Милан Јовановић из Техничке школе из Уба и Урош Лукић из Техничке школе из Ваљева. У категорији образовни профил аутомеханичар, прво место је припало Марку Пртењаку из Машинско-саобраћајне школе из Чачка, друго Марку Урошевићу из Средње школе из Коцељева и треће Милану Милутиновићу из Машинско-саобраћајне. На Републичко такмичење из образовног профила аутомеханичар пласирали су се и Милош Илић из Техничке школе из Уба и Хамза Љајић из Техничке школе из Новог Пазара.

Нела Радичевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.