Kultura

НАЈВЕЋА ИМПРЕСИЈА МАНАСТИРИ

ИЗЛОЖБА ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ „ЧАЧАК 2018“ У ЛИКОВНОМ САЛОНУ

Пише: Зорица Лешовић Станојевић

Изложба 11. сазива Ликовне колоније „Чачак 2018“, коју организује Док културе под покровитељством Града Чачка, отворена је у понедељак, 17. децембра у Ликовном салону Дома културе. Традиционално, од оснивања, Ликовна колонија „Чачак“ одржава се у Овчар Бањи, а ове године трајала је од 19. до 26. јула. Девет уметника били су учесници овогодишње колоније, и сви су оставили по два своја рада, тако да су, по речима уреднице Ликовног програма Весне Петровић, наш град и Дом културе богатији за 18 нових уметничких дела.

-Принцип је да сваке године уметници бораве у Овчарско-кабларској клисури, теме њиховог рада нису условљене, имају стваралачку слободу, јер на тај начин, без ограничавања, уметник најбољи може да се изрази. Стицајем околности, многи уметници су, заиста, импресионирани нашим културно-историјским споменицима, тако да се многи одлуче да сликају наше манастире. Потрудили смо се да ове године у колонију дођу уметници из крајева из којих до сада нису били, увек настојимо да то буду уметници различитих генерација и сензибилитета, тако да нам аутори долазе из Прокупља, Ниша, Сечња, Књажевца, Крушевца и Београда, дешава се да због непредвиђених околности неки уметници не дођу, па неки гостују и више пута. Један од циљева ове Ликовне колоније је управо и то да се изразе људи који сликају на традиционалан, класичан начин. Оно што је интересантно је то, да многи од њих најчешће сликају наше манастире, али сви то раде на потпуно другачији начин, према својим импресијама, што је један од интересантних квалитета ових радова – наводи Петровићка.

У Ликовној колонији „Чачак 2018“ учествовали су: Марија Алексић, Зоран Васић, Олга Ђорђевић, Горан Јовановић, Марија Николић, Јока Рашовић, Зоран Тешановић, Драган Цветковић Цвеле и Весна Милуновић.

Висока школа техничких струковних студија годинама уназад помаже рад ове колоније, а заузврат добија слику, рекла је Весна Петровић. Може се рећи да ова колонија, за све године уназад, баштини највећу колекцију од око 200 слика, на којима су инспирација и мотиви били манастори мале Српске Свете Горе. И ове слике, посвећене Овчарско-кабларским манастирима ће једног дана бити изложене.  Музиком на усној хармоници отварање поставке оплеменио је Дуде Лукић. Актуелна изложба Ликовне колоније „Чачак 2018“ у Ликовном салону, биће постављена до 20. јануара 2019. године.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.