Aktuelno Društvo

НА АГРОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ ДАНАС ОТВОРЕНО 23. САВЕТОВАЊЕ О БИОТЕХНОЛОГИЈИ

Агрономски факултет у Чачку већ традиционално, 23 године организује Саветовање о биотехнологији, које је започето као зимска школа за агрономе, а временом се усавршавало и данас је постало саветовање са међународним учешћем. Данас је у амфитеатру Агрономског факултета свечано отворен овај скуп, на коме ће бити презентовано више од 100 научних радова из из области ратарства, повртарства, воћарства, зоотехнике, прехрамбене технологије и заштите биља, научника из 11 земаља из окружења. Сутра ће бити одржано шест предавања и презентација пројекта “Унапређење трансфера знања ради добијања безбедних и конкурентних пољопривредних производа”, коме ће присуствовати примарни произвођачи, превасходно из области воћарства.

 

Поред образовне делатности у стицању знања, на основним, мастер и докторским академским студијама, Агрономски факултет обавља и низ других делатности, као што су рад на научно-истраживачким пројектима, примена техничко технолошких решења у пракси, публиковање научних и стручних радова. Осим тога, организује и научне скупове и на тај начин факултет настоји да омогући примену научних резултата у широј квалификацији. Промене које се континуирано дешавају на локалном и глобалном нивоу, од климатских, научних и економских, подстичу потребу да проучавамо њихов утицај на живи свет и на једну од најважнијих људских делатности – производњу хране. Ово је, поред осталог, рекао декан Агрономског факултета, професор др Владета Стевовић, на отварању 23. Саветовања о биотехнологији. Овом приликом декан је истакао да је Агрономски факултет у претходном периоду успео да успостави добру сарадњу, на научном и стручном нивоу, са универзитетима, институтима, пољопривредним школама, саветодавним стручним службама, као и да омогући бржи трансфер знања и утиче на осавремењавање пољопривредне производње. Стевовић је изразио задовољство што, поред научних радника, агронома, технолога, Саветовању присуствује и велики број пољопривредних произвођача.

Н. Р.

Оставите одговор