Društvo

На данашњи дан у Историји Чачка: 1980. отворена новоизграђена болница…

На данашњи дан у Историји Чачка
4. март:

ИЗВОР: ФБ ИСТОРИЈА ЧАЧКА

Copyright©Горан и Данијела Давидовић
1824. – Народу је обзнањено да је установљен заједнички суд за нахије Пожешку и Рудничку (4/16. март). Судија за Рудничку нахију био је кнез Василије Милојевић из Брезне, а за Пожешку Драгић Фанасијевић (Танасијевић – предак Драгићевића) из Лознице.
1834. – Јован Обреновић известио је књаза Милоша да је из Чачка кренуло око 4.000 војника ка Мокрој Гори (4/16. март). Чачанску војску је предводио капетан Стеван Ерић. Вишеградски суруџија, пошто се вратио од Чачка, у самој Мокрој Гори је изјавио како је успут видео више од 50.000 српских војника, и то само до овог места.
1898. – Рођен је у Кулиновцима код Чачка Драгиша Мишовић, лекар и хуманиста (4/16. март). Као гимназијалац добровољно је ступио у српску војску са којом је прошао албанску голготу. Из Грчке прелази у Француску, где наставља школовање. Матурирао у Ници (1917). Студирао медицину у Безансону и Нансију. Ступио је у Комунистичку партију Француске. Дипломирао је на Медицинском факултету у Прагу 1925. По повратку у земљу, отворио је лекарску ординацију у Кулиновцима, потом у Чачку. Сиромашним пацијентима углавном није наплаћивао прегледе, а некима је и лекове куповао. Члан Месног комитета КПЈ у Чачку од 1932. Хапшен као комуниста 1935. и осуђен. Касније се кандидовао за народног посланика, али та кандидатура није прихваћена. Прешао у илегалност, а 16. јануара 1939. јавио се Суду за заштиту државе у Београду. Приликом пребацивања у затвор на Аду Циганлију, под нерасветљеним околностима, тешко је повређен у саобраћајном удесу, који није преживео. Преминуо је 18. јануара 1939. Због своје велике племенитости и хуманог рада био је веома цењен код грађанства и политичких противника. У одбору за сахрану су, поред Радничке партије, учествовали и представници Демократске, Земљорадничке и Радикалне странке из Чачка. Сахрањен је на Чачанском гробљу 20. јануара 1939. у присуству око 15.000 људи из свих крајева Краљевине Југославије.
1923. – Одржан протестни збор радника због напада режима на заштитно радничко законодавство.
1925. – Основано је Риболовачко друштво Морава.
1933. – Заједница дома и школе Чачанске гимназије донела је Резолуцију за поправку наставе и васпитања због уједначења поступка у васпитању омладине од стране школе, родитеља и целог друштва.
1936. – Чачанска трговачка омладина даје податке Банској управи: а) основана је 1895. године, б) Омладина је после Првог светског рата ступила у чланство Савеза Трговачких Омладина у Београду, в) усвојена су једнообразна правила на конгресу Савеза Трговачких Омладина у Крагујевцу на дан 30. јула 1933. године.
1938. – У Градском поглаварству заведено ноћно дежурство, које је почињало од 22 часа па до 2 часа ујутру. Дужност дежурних чиновника била је да се старају о личној и имовинској безбедности и да интервенишу у свим случајевима где се интервенција месне полицијске власти очекује, што је у складу са Законом о општинама којим је та обавеза пренета на Градска поглаварства.
1943. – После низа убистава које су починили над четницима и њиховим присталицама у трнавском срезу (јануар-фебруар), Чачански партизански одред се пребацио у љубићки срез.
1945. – У Висибаби код Пожеге рођен је Мирослав Бербатовић, сликар. Средњу медицинску школу завршио у Чачку. Радни век провео у Здравственом центру у Чачку. Самоуки сликар. Учесник ликовних колонија. Заступљен на бројним колективним изложбама. Самостално излагао у Београду (више пута), на Палама (БиХ) и Вашингтону (САД). Слике му се налазе у галеријама и приватним колекцијама широм бивше Југославије, у Берлину, Њујорку, Њу Делхију, Камбери, Перту, Паризу, Вашингтону. Репродуковане су и за календаре – један у Ковачици за Међународни монетарни фонд (1997). Заступљен у више лексикона и у књигама Славомира Војиновића Наива у Србији (1993) и Сабори у Србији и лексикону Наива Аустралије, Канаде и Европе (Сиднеј, Аустралија, 1994).
У организацији чачанског ЈНОФ-а одржана је приредба Цигана за помоћ рањеницима и борцима на фронту.
1950. – у Чачку је отпочео Савезни шаховски турнир првокатегорника за првенство ФНРЈ у 1950. години. Шаховски савез Југосавије је организовао овај турнир у четири града у земљи, а један је припао Чачку.
1954. – Основан је Центар за ванармијско војно васпитање Раде Азањац у Чачку.
1976. – У тешкој саобраћајној несрећи, на кружном прелазу код Чачанке, приликом судара воза и аутобуса, 11 лица изгубило је живот.
1977. – У Чачку, као и у другим крајевима Србије, у 20 часова и 23 минута, осетио се јак земљотрес. Епицентар је био у Румунији.
1980. – Свечано отворена новоизграђена болница у Чачку, укупне површине од око 13.000 квадратних метара, са осам главних и три помоћне операционе сале и 320 болесничких постеља.


1984. – На хиподрому у Прељини одржан је шампионат Југославије у кросу уз учествовање преко 450 такмичара из 73 клуба. Атлетичари чачанске Слободе постигли запажене резултате. Четири члана овог клуба изборила статус репрезентативца за Балкански крос у Ћуприји (Гордана Пртењак, Биљана Дамњановић, Драган Дуканац и Драган Секулић).
1988. – Министар иностраних послова Перуа, Алан Вагнер састао се са предеседником СО Чачак Милованом Гавриловићем у Прељини.
1995. – У Чачку је одржан финални турнир Купа Југославије у кошарци (4-5. март), на коме је тријумфовао београдски Партизан.
2000. – САД су огласиле потерницу за Слободаном Милошевићем, Радованом Караџићем и Ратком Младићем – награда 5.000.000 америчких долара.

Copyright©Горан и Данијела Давидовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.