Aktuelno Grad

НА ЉУБИЋ КЕЈУ ЗАСАЂЕНО 60 СТАБАЛА

ЗАПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА „НАША ШУМА, НАША БРИГА“

Садњом првих стабала на Љубић кеју, поред спортских терена, данас је почела реализација великог градског пројекта „Наша шума, наша брига“, у оквиру кога ће у разним деловима Чачка бити засађено хиљаду садница дрвећа.

У једном од највећих насеља у Чачку, у Љубићу, посађено је 60 стабала (јаребика, црвенолисна шљива и једна смрча). Такође, биће замењене саднице, које су се осушиле, најавио је Драган Николић, директор ЈКП „Градско зеленило“, који је истакао да је ово градско предузеће, заједно са новим Удружењем Покретом горана, део капиталног пројекта, важног за заштиту животне средине.

– Саднице су квалитетне, старе шест, седам година и за њих је била расписана јавна набавка, будући да наш расадник нема тако велике капацитете.  Предвиђено је да акције буду пропраћење радионицама и едукацијама и ђаци ће на практичан начин сазнати како се одржава зеленило, које биљке и где треба садити, на који начин их одржавати, шта значи када стабла у неповољним градским условима остаре, како их заменити… – рекао је Николић.

У првој фази пројекта „Наша шума, наша брига“, биће засађено 700, а у последњем кварталу године, до 30 децембра, предвиђено је да град буде богатији за још триста стабала. Већ 7. марта планирана је акција у Коњевићима, а током овог месеца и у Бељини, затим на простору поред Храма Успенија Пресвете Богородице, у Улици Стефана Првовенчаног и у Прељини код кружног тока. У априлу ће бити реализоване акције поред Цркве Свете Марине у Атеници, у Малој колонији, у парку у Слатини и у Парменцу.

Акцију на Љубић кеју пропратила је и Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника, која је подсетила да је цео пројекат вредан седам милиона динара, што је обезбеђено из Фонда заштите животне средине.

– Надамо се да ћемо добити подршку и од ресорног Министарства, кроз актуелни конкурс за пошумљавање. Драго ми је да је акција почела баш на Љубић кеју, који је оскудан са зеленилом. Ово насеље добиће и неколико рециклажних платоа, а очекујем да ћемо на прави начин овде спровести примарну селекцију отпада – најавила је Ђоковић и додала да је за заштиту животне средине ове године опредељено 29, 635 милиона динара.

У акцији на Љубић кеју учествовали су ученици ОШ „Танаско Рајић“ и Музичке школе „Др Војислав Вучковић“.

В. Т.

Влада Србије још није донела нову Уредбу о еколошким таксама, због недоумица да ли ће бити опорезована и физичка лица. Како је рекла Мирјана Ђоковић, ресорно задужена за заштиту животне средине, израда локалне одлуке уследиће када Уреба буде усвојена. Рачуни за јануар и фебруар се морају измирити на основу решења из 2018. године.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.