Aktuelno Grad

НЕИЗБРИСИВ ТРАГ

СЕЋАЊЕ НА ОРКЕСТАР “ПАЛИЛУЛЦИ” И НЕДАВНО ПРЕМИНУЛОГ СЛОБОДАНА БОБАНА МИНИЋА

НЕИЗБРИСИВ ТРАГ

У ресторану “Беpalilulci 1лви”, у Чачку, 18. маја, одржано је вече у знак сећања на недавно преминулог Слободана Бобана Минића и на оркестар “Палилулци”. Поред чланова породице Слободана Бобана Минића, у “Белвију” су били и Бранко Илић Ричи, у то време председник Суда удруженог рада, Мића Брковић, генерални директор грађевинског предузећа “Ратко Митровић”, Станимир Николић, директор угоститељског предузећа “Морава”, шаховски велемајстор и репрензетативац Југославије Миодраг Анђелић Лећа и многе друге познате личности музичког света, као и други ачани који су неизмерно волели Бобана и “Палилулце”.

Оркестар “Тамбурица 5” из Београда, староградским песмама и романсама подсетио је присутне на време и музику “Палилулаца”.

У сећању некадашњих боема и осталих Чачана који су волели да увече изађу у кафану, на пиће и музику, важно место заузимају “Палилулци”, музичари који су у своју песму и свирку, али и животну филозофију уткали боје и мирисе Палилуле, оног дела Чачка који је за већину њих био завичај у малом.

Грађанин кога сви знају као Бобана Минића био је вођа оркестра “Палилулци”. Захваљујући изузетном мајсторству на бас приму, такозваном “кафанским гласу” и ретком мајсторству у избору песама, стекао је велики број обожавалаца. Када се помену “Палилулци” углавном се мисли на Бобана Минића, Чедомира Борисављевића Кеду, покојне Александра Аца Бјелицу и Предрага Вуковића Вукаса, који су својом музиком обогатили праве Чачане, који су имали посебну филозофију битисања, са доста дружења, лежерности и опуштености, уз специфичан, искричав и врцав хумор.

Пленили су не само својом музиком, већ и племенитим људским особинама. Они су од великог музичког платна стварали мала музичка дела велике лепоте. Њихова музика је звучала свим тоновима људске душе, имала је посебну боју коју нема ни спектар дугиних боја. Читав један период били су амбасадори музичке културе и заштитни знак нашег града. Представљали су Чачак на братимљењу градова, гостовали су у Нирнбергу, Женеви, Бечу и многим другим градовима. Учествовали су на отварању “Нушићијаде” у Ивањици од оснивања ове манифестације.

У оркестру “Палилулци” поникао је Предраг Вуковић Вукас, један од најпознатијих композитора Југославије. Његове композиције певали су врхунски певачи тог времена.

Оркестар “Палилулци” остаће у трајном сећању многих Чачана, посетилаца “Ловца”, “Скадарлије” и многих других кафана којима су давали посебан шарм и привлачност. Оставили су неизбрисив траг свуда где су свирали. Није ни чудо што их људи и после много година нису заборавили.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.