Aktuelno

Nemanja osvaja Aziju

 

Doskorašnji konzul i ataše za kulturu u Ambasadi Srbije u Japanu Nemanja Grbić ovih dana je proglašen za najboljeg studenta specijalističkih studija Nacionalnog univerziteta u Seulu. Tako je podužoj listi znanja stranih jezika pridodao i korejski… Od početka diplomatske karijere, kao i školovanja Nemanja niže uspehe. Ali, krenimo redom.

1

U Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zaposlio se 2009. godine zahvaljujući uspehu na studijama. Bio je jedan od najboljih na smeru međunarodni odnosi na beogradskom Fakultetu političkih nauka. Još kao student osvaja prvo mesto na nacionalnom takmičenju iz međunarodnog humanitarnog prava, a pobedio je i na Evropskom prvenstvu za najboljeg govornika. Na matičnom fakultetu Nemanja Grbić (32) je završio i master studije Azije. Najbolje ocene na Diplomatskoj akademiji MSP otvorile su mu put ka Tokiju.

– Ministarstvo me poslalo u Tokio na jednogodišnje usavršavanje. Kao najbolji polaznik tog studijskog programa, odabran sam da održim završni govor u ime diplomata iz celog sveta u Ministarstvu inostranih poslova Japana na japanskom jeziku. Od 2011. do 2016. radio sam kao konzul i ataše u našoj ambasadi u Tokiju. Na takmičenju akreditovanih diplomata osvojio sam Nagradu za izuzetnost u govorništvu, na japanskom jeziku. Tema je bila dugogodišnja prijateljska saradnja naše dve zemlje i solidarnost naših naroda u teškim trenucima, cunami i nuklearna katastrofa u Japanu i poplave u Srbiji – kaže Nemanja.

2

 

Ubrzo posle diplomatske misije u Tokiju i povratka u Srbiju, Nemanja odlazi na usavršavanje u Južnu Koreju. Vlada Južne Koreje organizovala je i finansirala učenje korejskog jezika za mlade diplomate iz celog sveta. Čak je i tu Čačanin zablistao. Pokazao se kao najbolji student i opet mu je pripala čast da održi završni govor na jeziku domaćina.

– Najranije detinjstvo sam proveo u Beogradu, gde sam rođen. Potom sam se preselio u Čačak, odakle je moja majka. Iako sam rođeni Beograđanin, sebe sam smatrao Čačaninom, što uvek i svuda sa ponosom ističem. U Čačku sam stekao i želju za uspehom, najpre u Osnovnoj školi „Vuk Karaxić“, potom u Gimnaziji. Oduvek su me više privlačile društvene nauke i jezici, mada sam nekada pohađao i Školu za mlade matematičare – seća se Nemanja.

3

Život u rodnom gradu svoje majke, čačanskog lekara dr Snežane Grbić, za Nemanju je obeležen i sportom. Igrao je košarku u mlađim selekcijama „Železničara“ i tenis u nekadašnjem TK “Borac”. I danas se rado na teniskim terenima bori sa kolegama iz celog sveta. Nemanjinom sportskom životu moramo pridodati i plivanje, pošto je nekoliko puta učestvovao na Ilindanskom plivačkom maratonu u Ovčar Banji…

(Ceo tekst u najnovijem “Čačanskom glasu”)

One thought on “Nemanja osvaja Aziju

Ostavite odgovor